torstai 4. marraskuuta 2010

Marjo Dufva: Elämä on vaarallista

Mikäli muistini ei petä, on tässä jälleen kirjaston uutuusluettelon satoa. Tällä kertaa ei teoksesta ollut tarjolloa muuta tietoa kuin että kustantajana on Books on Demand ja takakannen teksti, joka kaikessa suppeudessaan kuuluu näin:

Tarina on synkeän sarkastinen, vallan murheellinen ja paikoitellen kauhistuttavan väkivaltainen.

Näyteteksti:

...joka puolella oli luita ja muita ruumiinkappaleita. Eri asteisissa mätänemistiloissa olevia päitä ja pääkalloja vieriskeli hitaasti pitkin katuja...

Ei suositella lapsille eikä heikkohermoisille.

Lukiessa kiinnittyi ensiksi huomio ulkoasuun. Se on hyvin pelkistetty, ja tyyli on joko tarkoituksella valittu tai sitten se vain on. Teksti on kirjoitettu varsin suurella rivivälillä. Sen avulla on sivumäärä saatu kasvetettue 158:een, mitä noin lukeman puolesta voi juuri ja juuri sanoa romaaniksi ilman pienois-etuliitettä. Harvat rivit kuitenkin pakottavat liitteen käyttöön.

Parin sivun lukemisen jälkeen on jo selvää, että tämä ei ole ihan tavallinen kirja. Ilman takakannen mainintaa sarkasmista olisin jäänyt ihmettelemään mitä tyylilajia kirja oikein edustaa. Sarkasmia tosiaan on yllin kyllin, se ei jätä rauhaan hetkeksikään. Wikipedia mainitsee sarkasmista mm. näin: "Sarkasmi on etenkin kirjoitetun huumorin muotona vaikea, sillä ilman sarkasmiin usein liittyvää ei-verbaalista viestintää sen ymmärtäminen voi olla vastaanottajalle hankalaa." Tuo on hyvin sanottu, ja samalla tiivistää tämän kirjan olennaisen osuuden hyvin. Minuun kirjoittajan huumori ei uponnut, eikä muuta antia oikein ollut.

BoD oli minulle entuudestaan outo kustantamo, mutta ei enää. Kyseessä on siis palvelu, joka auttaa ihmisiä tekemään omakustanteita.

Valitettavasti en voi tätä kirjaa suositella.

4 kommenttia:

 1. Tämä kirja ei kiinnosta minua ollenkaan, mutta se kiinnostaa, että BoDin kirjoja voi lainata kirjastosta! Nöin BoDin osaston kirjamessuilla ja harmittaa, etten mennyt tutustumaan. Olen sittemmin tutustunut nettisivuihin ja palvelu vaikuttaa mielenkiintoiselta – tai ainakin hyvin yksinkertaiselta tavalta tehdä omakustanne. BoDin sivuilla ei ole juuri lainkaan kirjoja (tai sitten en löytänyt), mutta messuilla näytti olevan.

  VastaaPoista
 2. Minustakin palvelu vaikuttaa kiinnostavalta, mutta juuri tämän kirjan jälkeen tekee kyllä mieli kyseenalaistaa sen tarpeellisuus. Oikea tarve voisi olla olemassa vaikkapa tietokirjojen tai mielipidejulistusten kohdalla; ne eivät ehkä vain sovi millekään kustantamolle. Jos taas on pyrkimässä kirjailijaksi hinnalla millä hyvänsä, niin kyllähän se tuollaisen palvelun kautta onnistuu, mutta olisi syytä miettiä miksei teosta ole kukaan muu halunnut kustantaa.

  Pidättäydyn sanomasta tästä kirjasta julkisesti enempää, vaikka se vaikeaa tahtoo ollakin. Yksityisesti voi kysyä, jos ketä kiinnostaa.

  VastaaPoista
 3. Vilkuilin tässä yks päivä blogiasi ja hyvältä näyttää! Saat kunnian olla ensimmäinen mieskirjablogisti, joka pääsee linkkilistalleni. ;)

  VastaaPoista