maanantai 8. marraskuuta 2010

Hannu Luntiala: Petri Vallin toinen elämä

Hannu Luntiala: Petri Vallin toinen elämä
Tammi 2010, 252 sivua.

Tässä taitaa jälleen kerran olla kirjaston uutuuslistan satoa. Pitäisi varmaankin ryhtyä merkitsemään muistiin lähde tai syy, kun jotain lukulistalleen lisää. Kirjailija oli entuudestaan aivan outo, joten perusteena oli takakannen teksti.

Sami Ljud on konkurssin tehnyt nakkikioskiyrittäjä, joka on uudessa työssään postinkantajana. Viedessään kirjattua kirjettä hän havaitsee, ettei vastaanottajalla ole kaikki kunnossa, vaan tämä on kuollut. Hämmästyttävästi vainaja, seksuaaliterapeutti Petri Vall, muistuttaa kovasti häntä itseään, ja kiusaus astua tämän tuntemattoman miehen saappaisiin osoittautuu liian suureksi. Lentoemäntänä työskentelevä vaimo Lila joutuu vain toteamaan työmatkalta palatessaan, että miehensä on kadonnut tietämättömiin. Mainittujen kolmen henkilön lisäksi kirjassa on kertojana myös portugalilainen Maria sekä lentoasemalla olevaan Kohtaus-nimiseen taideteokseen liittyvät tapahtumat.

Kirja toi minulle vahvasti mieleen Jari Tervon teokset, ja minun lausumanani se on puhtaasti kehu. Kielen käyttäjänä Luntiala ei sentään yllä Tervon tasolle saakka, mutta yritystä on silläkin saralla, eikä se suinkaan jää puolitiehen. Eniten minua miellyttää tällaisissa kirjoissa se, kuinka juonikuviot punoutuvat yhteen, ja lopulta selviää miten kaikki asiat liittyvät toisiinsa, eikä ihan kaikki olekaan pelkkää sattumaa. Sitä odotellessa viihdyttävä tarinankerronta onkin tärkeää.

Jos kaikki Tervot on jo tullut luettua, niin tämä kirja toimii oikein hyvin seuraavaa julkaisua odotellessa. Aivan samalle tasolle se ei kaikilta osin yllä, mutta juonikuvio on taidokkaasti ja kekseliäästi kehitelty. Tätä on helppo suositella, ja samalla heräsi kiinnostus lukea kirjailijalta muutakin. Täytynee siis lisätä listalle, joka onkin viime aikoina lähtenyt pitenemään melkoista vauhtia.

4 kommenttia:

 1. Ihailen sinun kirjasto-onneasi :) Ainakin tuntuu, että saat uutuuksia luettavaksesi mukavaan tahtiin. Itse jonotan vielä Pulkkisen "Totta" sekä Jääskeläisen "Harjakaupungin salakäytäviä". Tämän Luntialan kirjankin voisi lukea.

  VastaaPoista
 2. Jos haluat olla nopea, niin on oltava itse aktiivinen. Uutuussyötteet tilaukseen ja seuraamaan niitä, pelkkä luetteloiden lukeminen ei riitä :)

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Mistähän eksyin tänne? En ole ihan varma, mutta heti silmäni osuivat Luntialaan, jonka itse luin myös hetki sitten. Pidän tästä tyylistäsi kertoa, kun et paljasta liikaa mahdollisille tuleville lukijoille.

  Ja että Tervo!?! Minä en olisi osannut yhdistää näitä kahta, en kyllä ikinä. Hmm. Luntialan In memoriam on minun viime vuosien lukukokemusten huippua, suosittelen lämpimästi!

  VastaaPoista
 4. Mie käytän yliopiston humanistisen tiedekunnan kirjastoa uutuusmetsästyksessä. Ainoa "ongelma" on vain se, että pitää lukea kirjat 2vrk:n aikana.

  VastaaPoista