Edellinen lähiseutukirjastomatka jäi lainojen osalta sen verran puutteelliseksi, että sain päähäni ex-tempore yrittää tänään uudestaan. Nythän on jo tukevasti elokuu, eikä enää ole häiriötä heinäkuussa sulkeennuksissa olevista kirjastojen ovista. Niinpä avasin Helmetin sivun ja aloin laatia listaa siitä, kuinka paljon Don Rosan ankkasarjiksia on hyllyssä missäkin kirjastossa. Sitten katsomaan aukioloajoista, olisiko jonkun kirjaston kohdalla kenties niin, että se olisikin suljettu viikonlopun takia. Kyllä oli, aukiolotilasto onkin perin karua luettavaa: Helmetin yhteensä 65 kirjastosta ainoastaan yhdeksän on auki lauantaina (lehtisalia en laskenut mukaan)!
Mikä ihmeen äly tässä nyt on, kun ovet eivät aukene silloin kun lukuaikaa ja etenkin kirjastovierailuaikaa runsaimmin olisi? Kuten arvata saattaa, nuo yhdeksän kirjastoa eivät ole sellaisia, joissa olisi kaivattuja sarjakuvia hyllyssä, joten retki niihin ei täyttäisi tarkoitustaan. Eikä se hyllytilanne mikään ihme ole, sillä tokihan noin hyvät sarjikset on kaikki lainattu jo edellisinä lauantaina.
Se ainakin tuli selväksi, että jos aion vielä lähiseutukirjastomatkailua harrastaa Helmetin kirjastoihin viikonloppuaikaan, niin kohde tulee olemaan Entresse Espoon keskuksessa, koska se on ainoa jossa en ole jo käynyt. Asuakseni 65 kirjaston vaikutuspiirissä ei tilanne juuri naurata.
Niinpä, niukan budjetin vuoksi kirjastoissa palkataan mahdollisimman vähän sijaisia kesäksi ja sehän näkyy tietysti aukioloajoissa. Vaan eipä se tieto paljon mahdollista kävijää lohduta.
VastaaPoistaLohduttaisiko edes se, että voisi olla vielä huonomminkin, vaikkapa kuten Jyväskylässä. Jos ajatellaan Jyväskylän kaupungin aluetta sellaisena kuin se oli ennen vuoden 2009 alueliitosta, tilasto näyttää murheelliselta. Kymmenestä kirjastosta vain kolme oli avoinna heinäkuussa, muut 7 olivat siis kokonaan suljettuja 4-31.7. Ja näistä kolmesta avoimesta kirjastosta yksi oli Säynätsalossa, joka ei varsinaisesti ole kätevästi sijoitettu useimmille jyväskyläläisille kirjastonkäyttäjille. (Korpilahden ja entisen maalaiskunnan kirjastoissa tilanne oli toki huomattavasti parempi.)
Todellakin elokuussa luulisi jo kirjastojen voivan olla auki lauantaisinkin! En asu Helmet-alueella, mutta minäkin sain tänään turhaan riuhtoa lähikirjastomme ovea; tiesin kyllä että se oli ollut heinäkuun lauantait kiinni mutta että nytkin vielä...
VastaaPoistaNo johan on! Tuntuvat nuo kesäaukioloajat venyvän pitkälle..
VastaaPoistaTäällä Oulussa lauantaisin ei ole auki mikään muu kirjasto kuin pääkirjasto. Siis ei edes talvella. Sunnuntaisin mikään kirjasto ei ole auki, poikkeuksena pääkirjaston lehtisali. On se kyllä suoraan sanottuna typerää, etteivät kirjastot voisi olla viikonloppuisin auki, kun ihmisillä on eniten aikaa käyttää niitä. Tietenkin ymmärrän säästösyyt, mutta se on silti mahdottoman ärsyttävää!
Minäpä kerron meidän kirjastosta. Kesällä ei auki laisinkaan ja talvisinkin vain maanantaina ja perjantaina klo 10-15 ja keskiviikkoisin 14-19. Mutta kirjasto on hyvä ja palvelu aina aurinkoista. Melkoista salatiedettä vain nuo aukioloajat, mutta mehän asummekin täällä maagisen realismin kaupungissa, Lukutoukalle terkkuja ; ).
VastaaPoistaOsasin odottaakin kommentteja siitä, miten asiat muualla maassa ovat, eikä se minua lohduta. Paljon kivempaa olisi kuulla, että jossain asiat ovat oikein hyvin mallillaan.
VastaaPoistaKaipa niistä yhdeksästä kirjastosta pitäisi olla tyytyväinen, kun kaksi on ihan kohtuullisen matkan päässäkin. Mutta jos kyse on pelkästään rahasta, kuten oletan, niin se 65 on aika suuri määrä, eli selvästikin Helmetin kirjastoihin käytetään runsain mitoin rahaa joka tapauksessa. Ehkä sille rahalle saisi enemmän vastinetta palvelemalla enemmän myös vapaapäivisin.
Niinpä, kirjastojen aukioloaikoja säätelevät näköjään Suomen työaikalait ja palkanlisät... asiakaslähtöisyydellähän ei näissä ole mitään arvoa.
VastaaPoistaOlen samaa mieltä siitä, että viikonloppuaukioloilla saataisiin varmaan paljon enemmän käyttäjiä, jos niihin pääsisivät myös työssäkäyvät äidit (ja isät) vähän helpommin. Minullakin oli huono omatunto siitä, etten ole ehtinyt viemään lapsia kirjastoon. Onneksi koulu hoiti käyttöopetuksen ja nyt on poika valistanut äitinsäkin uusien kirjastoprosessien hienouteen :-)
Kirjastojen aukioloja säätelevät varmasti Suomen työaikalait, mutta luulen, että vielä enemmän kuntien säästötalkoot. Valitettavasti on niin, että lyhentämällä aukioloaikoja säästetään hurjasti. Ja samaa, mielestäni vääränlaista säästöä, saadaan aikaan jättämällä virat täyttämättä ja ottamalla tilalle sijaisia. Suomessa on (ihan oikeasti!) maailman parasta ja koulutetuinta kirjastohenkilökuntaa. On sääli, että pätevä väki pääsee vain pätkätöihin.
VastaaPoistaEntressessä kannattaa vierailla. Se on ihan ainutlaatuinen. Olen itse käynyt siellä vain kerran työasioissa, mutta olin hetken aikaa huuli pyöreänä. :)
Pitäisi tosiaan harrastaa enemmän tuota kirjastomatkailua. Minulla mukavuudenhalu ajaa lasten kanssa vain reilun kolmen kilometrin päässä sijaitsevaan lähikirjastoon tai sitten kirjastoautolle, jonka pysäkki on vain 10 minuutin kävelymatkan päässä.
Katja on oikeassa: teen töitä kirjastojen kanssa ja siksi tiedän, että ikävä kyllä syy on kuntien säästöissä ja rahapulassa, ei halussa tai työaikalaissa. :-/ Kirjastolaiset tietävät itsekin, että parasta olisi olla auki lauantaisin (jopa sunnuntaisin, josta myös näkyy kokeiluja), mutta rahat ja henkilöstö eivät riitä..
VastaaPoistaJos haluatte asiaan parannusta, voitte tehdä pari asiaa: 1) käydä kirjastossa ja lainata kirjoja(kirjastojen määrärahoihin vaikuttaa erittäin paljon kävijöiden ja lainojen määrä - mitä vähemmän ihmiset kirjastoa käyttävät, sitä vaikeampi kirjastojen on saada määrärahoja) 2) katsoa, ketä äänestätte. Moni puhuu mielellään kirjastojen puolesta ennen vaaleja, mutta mitä tapahtuu vaalien jälkeen?