lauantai 27. elokuuta 2011

Synttäriarvonnan tulokset


Arvonta on suoritettu onnistuneesti. Kolikkoa piti heittää aika monta kertaa, mutta lopulta onnetar suosi Jossua ja Mariaa lahjakortein ja Sallaa sekä Ninoa lohdutuspalkinnoin. Pyydän kutakin lähettämään osoitteensa sähköpostitse osoitteeseen jorio (at) iki.fi. Onnea voittajille!Arvonnan kulku

Käyttämäni tasapuolinen kolikkoarvontatapa toimii seuraavasti:

Arvat on jaettu taulukkoon, jossa on 2^n riviä. Ensimmäisellä heitolla valitaan taulukosta alempi tai ylempi puolisko. Seuraavalla heitolla valitaan jäljelle jääneestä puoliskosta ylempi tai alempi puolikas. Samaa jatketaan, kunnes vain yksi rivi jää jäljelle. Jos sillä rivillä on nimi, niin hän on ko. arvonnan voittaja. Jos taas rivi on tyhjä (koska arpoja ei ole tasan 2^n kappaletta), niin se koko arvonta on mitätöitävä.

Sillä, miten arvat on taulukkoon jaettu ei ole merkitystä, mutta olen silti jakanut ne melko tasaisesti muuten vain.

Kolikon puolueellisuus voidaan eliminoida vaikkapa näin:

Yhtä tulosta (ylempi/alempi) varten heitetään kaksi heittoa. Valitaan kruuna+klaava -yhdistelmä vastaaman ylempää ja klaava+kruuna -yhdistelmä vastaamaan alempaa puoliskoa. Jos tuleekin kruuna+kruuna tai klaava+klaava, niin tulos on mitätön. On huomattava, että tällä menetelmällä heiton tulos on tasapuolinen riippumatta siitä, miten paljon kolikko puoltaa. Vaikka klaava tulisi vain joka sadannella heitolla, olisi tämä silti toimiva tapa, ainoastaan mitätöityvien heittojen lukumäärä kasvaisi kovin suureksi.

Seuraavassa taulukossa on esitetty tarvittavien neljän arvonnan eteneminen. Tummalla merkityt ruudut vastaavat niitä, jotka tulivat valituksi ko. valinnalla, ja arvontoja on siis neljä peräkkäin. Arvonnoista toinen piti uusia peräti neljästi, muut osuivat heti ensimmäisellä yrityksellä arvan kohdalle.

Taulukko löytyy tämän linkin takaa. Aluksi tarkoitukseni oli saada koko taulukko tälle sivulle, mutta bloggerin editoria ei ole tehty sellaista varten.

14 kommenttia:

 1. Hih, hieno taulukko! Kivaa kun onni suosi! :)

  VastaaPoista
 2. Onnea voittajille! Ja vielä kerran myös synttärisankarille :)

  VastaaPoista
 3. Hihii, en tajunnut taulukosta mitään, mutta olenkin humanisti.

  Onnea voittajille :)

  VastaaPoista
 4. Jee! Ihana voittaa, kerrankin ;) Kiitos paljon!

  VastaaPoista
 5. Huippua, kiitos! Laitoin juuri mailia!! :)

  VastaaPoista
 6. Mahtava arvontamenetelmä! Onnea voittajille!

  VastaaPoista
 7. Onpa kiinnostava arvontamenetelmä. Tosin minäkin (olenhan humanisti), tipuin kyydistä, mutta haitannoonkos tuo. ;-D

  Paljon onnea voittajille!

  VastaaPoista
 8. Maria, sinun pitää kyllä lotota. :D Onnea voittajille!

  VastaaPoista
 9. Vautsi, onpas Onnetar ollut suotuisa! Kiitos! :)

  VastaaPoista
 10. Onpas tosiaan hauska arvontatapa... Jos ois musta kyse niin valitsisin kyl random.orgin :D

  VastaaPoista
 11. Onea voittajille ja arpojalle! Enpä ole ennen kuullutkaan näin kinkkisestä arvonnasta! Onpa monimutkaiselta vaikuttava! =) Ja upeat taulukot!

  VastaaPoista
 12. Syynä tuohon kieltämättä hankalaan arvontatapaan oli se, että muutama kuukausi sitten pohdiskelin mielessäni, miten arvonnan voi tasapuolisesti suorittaa kolikolla jos osallistujien määrä on jotain muuta kuin kahden potenssi. Jo silloin kypsyi päätös, että synttäriarvonnassa minun täytyy käyttää sitä tapaa käytännössäkin.

  Kolikon puolueellisuuden eliminointi on vain sivujuonne, joskin ihan kiinnostava sekin.

  VastaaPoista