lauantai 13. elokuuta 2011

Lähiseutukirjastomatkailua: Entresse


Edelliseen kirjastomatkailutekstissäni harmittelin kirjastojen heikkoa aukioloa lauantaisin. Samassa yhteydessä Katja suositteli käymään Entressen kirjastossa, ja koska tiesin sen olevan avoinna lauantaisinkin, oli se luonteva valinta tämänkertaiseksi kohteeksi.


Ensimmäinen huomionarvoinen seikka oli kirjaston sijainti; se löytyi Espoon keskuksesta, uudenoloisen kauppakeskuksen yläkerrasta, varsin läheltä juna-asemaa. Juuri näin kirjastot pitäisikin sijoittaa, sinne missä ihmiset ovat eikä jonnekin sivummalle, minne pitäisi mennä ja matkustaa varta vasten. Tällä tavoin voi suorastaan sanoa kirjaston tulevan ihmisten luo. Jo ennen sisään astumista näkee uusikin kävijä lasisten seinien läpi, että lukusalit ovat erillään muusta kirjastotilasta, joten itseään ei tarvitse lietsoa hyssyttelymielialaan. Yleisilmeeltään kirjasto on hyvin avara. Sinne mahtuisi helposti rutkasti lisää hyllyjä ja pöytiä, mutta minusta tällainen väljä sijoittelu on todellista luksusta ja antaa koko kirjastosta erittäin miellyttävän kuvan.


Lasten osasto on päässyt erinomaiselle paikalle heti sisääntulon jälkeen. Se onkin fiksu valinta, sillä lasten kanssa liikkuva todennäköisemmin ei halua seikkailla minnekään takakulmaan. Toisaalta lastenosasto myös näyttää varsin edustavalta, ja minä ainakin tulin hety hyvälle tuulelle sen nähtyäni.Lastenosaston yhteydessä oli myös lasten oma luku-/leikkisali, jonka ovenpielessä mainittiin satutuokioista. Myös tämä tila on lasiseinäinen, joten sinne jättämänsä lapsen näkee muualtakin kuin vain ovensuusta.

Kirjastossa oli monta erilaista salia, joiden kaikkien merkitystä en edes ryhtynyt selvittämään. Kaikki eivät varmaankaan ole pelkkiä lukusaleja, vaan muunlaistakin toimintaa lienee mahdollista kirjaston tiloissa järjestää.

Kaiken kaikkiaan Entressen kirjasto teki hyvän vaikutuksen ja olen hieman kateellinen niille espoolaisille, jotka saavat käyttää tätä peruskirjastonaan. En muista nähneeni Suomessa toista tämän veroista (vinkkejä saa antaa). Jos Helsinkiin joskus uusi pääkirjasto saadaan aikaiseksi, niin omaan rakennukseensa tehty vieläkin suurempi versio Entressen kirjastosta olisi jotain sellaista, johon en äkkiseltään osaa keksiä parannettavaa. Joku toinen voisi ehkä kaivata kahvilaa, mutta se ei minusta enää kuulu varsinaisen kirjastotoimen piiriin.

7 kommenttia:

 1. Entresse on kyllä ihana, ja tuolla lastenosastolla ainakin meidän lapset viihtyisivät miten kauan vain. Valitettavasti ko. kirjasto ei ole meidänkään reittiemme varrella ja nykyään emme asu enää edes Helmet-alueella, joten eipä ole tullut juuri käytyä.

  VastaaPoista
 2. Hauska, että teit tämän - on yksi minunkin kirjastosuosikeistani. Parasta tässä kirjastossa on nuorekas ja hyvässä meiningissä oleva kirjastohenkilökunta, jotka ovat näkyvissä. Ja nuort viihtyvät täällä myös... melua se josku tietää, mutta minusta on hienoa, että kirjastoa käytetään arjessa sen sijaan, että se olisi museo.

  VastaaPoista
 3. Wau, kuulostaa ihanalta, tätä oli kyllä kiva lukea :). Olen ihan samaa mieltä siitä, että on hyvä jos kirjastot ovat oikeasti hyvien kulkuyhteyksien päässä eli siellä missä liikkuu muutenkin eikä aina erillisen retken takana. Oma vakikirjastoni (Lappeenrannan maakuntakirjasto) on ihan luksusta kirjavalikoiman puolesta (eli aina tarttuu ihan liikaa kirjoja mukaan) mutta muuten luullakseni aika perus. Erityiskiitos pallotuolista, joka tosin on aikalailla aina varattu :).

  VastaaPoista
 4. Entresse on mun vakiokirjasto :) Olen vasta viime aikoina oppinut pitämään siitä jollakin tasolla.
  En pidä sen avoimuudesta ja metelistä. Pidän pienistä, hiljaisista kirjastoista :)

  VastaaPoista
 5. Henkilökuntaa tosiaan näytti olevan paikalla useammallakin osastolla, plussaa siitäkin.

  Hiljaisten, pienten kirjastojen ystävien tuskin tarvitsee olla vielä huolissaan siitä, että ne olisivat jotenkin loppumassa. Minusta tällainen Entressen kirjasto on nimenomaan edustava, kaupungin käyntikortti omalla alallaan.

  VastaaPoista
 6. Kun olin poissa linjoilta kesällä, niin pakko kysyä, että oothan Jori käynyt Turun pääkirjastossa? Se on kyllä ihan mahtava. Entressekin on tosi hieno, mutta ois kiva kuulla sun kommentti Turusta - sitä tullaan katsomaan aika kaukaakin, ulkomailta asti.

  VastaaPoista
 7. Olen käynyt Turun pääkirjastossa, mutta siitä on kymmenisen vuotta aikaa ja silloinkin halusin vain kortin pikapikaa. Mieleen se jäi eniten siitä, että valittavia erilaisia kortteja oli peräti kolme, mihin en ole törmännyt missään muualla.

  VastaaPoista