lauantai 11. kesäkuuta 2016

Timo Teräsahjo: Paskiaiset

Timo Teräsahjo: Paskiaiset
Aarni 2016
Sivuja: 160

Tämä kirja löytyi Kindleltäni. Lukulaitteessa on niin paljon tilaa, että siihen voi hyvin haalia kirjoja, joiden lukeminen on epävarmallakin pohjalla.

Paskiaiset on novellikokoelma, jonka yhdistävänä tekijänä on se, että päähenkilöt ovat uhreja, tavalla tai toisella. Sen vuoksi tämä ei olekaan missään nimessä mitään hyvän mielen lukemista, vaan tähän tartutaan silloin kun halutaan avata esille elämän karheampi puoli.

Minulle jäi parhaiten mieleen kirjan niminovelli, jonka päähenkilö todella sopii nimen alle hyvin: hän on nuorisorikollinen ja koulukiusaaja, juuri sellainen, josta enemmistö ajattelee, että maailma olisi parempi paikka ilman häntä. Yhtä hyvin nimeen sopivat myös hänen perheensä muut jäsenet pikkuveljeä lukuun ottamatta, ja juuri veli onkin se, joka paskiaisen mieltä kaihertaa.

Kaikki tarinat toimivat hyvin, mutta silti jälkimakuni jäi vähän laimeaksi. Ikävää sanoa näin, etenkin kun ei pysty erittelemään, miksi niin kävi. Ehkä syy oli siinä, että henkilöissä olisi ollut ainesta syvempäänkin käsittelyyn, ja siten kertomukset pääsivät katkeamaan aiemmin kuin mihin kiinnostus olisi kantanut.

Muiden arvioita vilkuiltuani jäi sellainen tunne, että kokemukset ovat olleet kullakin hieman erilaisia. Sen vuoksi tälle kannattanee antaa mahdollisuus.

1 kommentti: