keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Blogistanian Globalia 2011

Blogistanian Globalia on vastapainoa Blogistanian Finlandia -palkinnolle. Jälkimmäisessä palkittiin kotimaista kaunokirjallisuutta, edellinen palkitsee käännöskirjallisuutta.

Luin viime vuonna kovin vähän ulkomaista uutuuskaunokirjallisuutta, ja niistäkin vähistä vain osa oli sellaisia, joita voisi kuvitella palkinnon arvoisiksi. En halua asettaa ehdolle muita kuin itse lukemiani kirjoja, ja sen vuoksi Kaiken voi lukea! päätyi seuraavaan kolmikkoon:

1. Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras. Rajaniemihän kirjoitti tämän alun perin englanniksi, joten kyse tosiaan on käännöskirjallisuudesta. Lukukokemus oli mieleenpainuva, ja ansioiksi luen etenkin kiinnostavan vision tulevaisuuden teknologiasta ja yhteiskunnasta.

2. Sabina Berman: Nainen joka sukelsi maailman sydämeen. Kirjan päähenkilö on korkeatasoinen autisti, joka valloittaa lukijan tinkimättömän rehellisellä ajattelutavallaan. Vilpittömästi hän kohdistaa kaiken tarmonsa uhanalaisten tonnikalojen suojelemiseen, joten sisältö ei suinkaan rajoitu pelkkään autismin kuvaukseen.

3. Annabel Lyon: Aleksanterin opettaja. Kertomus Aristoteleestä Aleksanteri Suuren opettajana. Painopiste on filosofissa, mutta tarinan mielenkiinto tulee tietysti siitä, että lukija tietää mitä oppilaasta aikanaan tulee, toisin kuin opettaja. Lisäansioiksi on luettava se, että kirjailija on kuvannut sitä, miltä ihmisten elämä ja kieli olisi mahdollisesti näyttänyt ja kuulostanut aikalaisten silmin.

7 kommenttia:

 1. Ilahduin Aleksanterin opettajan näkemisestä listallasi. Se olisi voinut olla minunkin listallani, mutta en kehdannut laittaa sitä.

  VastaaPoista
 2. Minulla oli lopulta kovin vähän valinnanvaraa, ja koko vuoden top kymppiinihän näistä mahtui vain Kvanttivaras.

  VastaaPoista
 3. Hienoa, että Aleksanterin opettaja on listallasi, niin myös minunkin! Minulla on sama tilanne eli aika vähän on tullut luettua ulkomaista viime vuoden käännöskirjallisuutta.

  VastaaPoista
 4. Hah! En tullut edes ajatelleeksi Kvanttivarasta, vaikka ilman muuta se mahtuu sääntöihin. Hyvä että sinä muistit :D
  (kirjautumaton Booksy)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ehkä olisi itsekään hoksannut sitä pelkästään listaani selaamalla, vaan se tuli nimenomaan mieleen sääntöjä tavatessani. Erotuomarit ovat tällaisia :)

   Poista
 5. Minäkin luin Aleksanterin opettajan syksyllä, ja oikeastaan pitäisi kai vieläkin kirjoittaa siitä lehtiarvio. Jostain syystä en siitä kovinkaan innostunut. Ihan sujuvaa tekstiä ja historiallisen henkilön elävöittämistä, mutta jokin puuttui. En oikein osannut innostua siitä, että antiikin filosofit olivat ihan lihallisia ihmisiä hekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalla kohdallani korkeat odotukset pikkuisen latistivat lukukokemusta, joskin turhaan.

   Pääsin Kätilössäkin alkuun, kiitoksia siitä!

   Poista