perjantai 23. maaliskuuta 2018

Kalle Isokallio: Samuli Huttusen synnyinlahja

Kalle Isokallio: Samuli Huttusen synnyinlahja
Tammi 2014
Painetussa kirjassa sivuja: 268
Äänikirjan lukija: Jukka Peltola
Äänikirjan kesto: 6h 32min

Samuli Huttunen on kemiöläisen konepajan tuotekehitysinsinööri. Synnyinlahjanaan hän on saanut kyvyn ajatella kolmiulotteisesti ja suojelusenkelikseen itsensä arkkienkeli Mikaelin. Kykyään hän soveltaa kehittämällä edistyksellisen(?) vaihdelaatikon, ja suojelusenkelinsä avustamana firma kohoaa menestykseen.

Samulin tarinaa seurataan aina syntymästä lähtien, samoin kuin juuri samaisena päivänä Neuvostoliitossa syntyneen, tulevan oligarkin, Vasili Vissarovinkin. Molemmat ovat syntyneet sikäli sopivasti, että pääsevät kokemaan erilaisia suuria lähihistorian tapahtumia ja ovat olleet niiden hetkellä otollisen ikäisiäkin.

Kaiken - aivan kaiken - takana on jumalallinen johdatus. Jumala itse on asettanut Samulille ja Vasilille heidän suojelusenkelinsä ja sekä valvoo että ohjaa heidän toimiaan jatkuvasti.

Se juonesta. Tästä tarinan taivaallisesta osuudesta kirjoittaja on saanut melkoisen mukavasti sivujen täytettä, mutta juonen osalta se on melko tarpeeton. Toki historiallisia tapahtumia voi kommentoida tälläkin tavalla, aivan kuin niiden takana olisi jotain harkintaa tai johdatusta. Tai sitten se on mukana vain täytteenä, tai johtamassa huomiota pois siitä, että loppujen lopuksi juoni on varsin köykäinen. En kyennyt erottamaan siitä erityistä huippukohtaa tai notkelmiakaan: melko tasaista tahtia alusta loppuun.

Ilman muuta kirjan parasta antia on se, miten Isokallio kommentoi maailman- ja yritystalouden tapahtumia. Jälkiviisaana kylläkin, mutta niiden yhteydessä on selvästi havaittavissa asiantuntemusta.

Tällaisille veijarikirjoille on epäilemättä paikkansa, mutta minä en oikein syttynyt.Nillitystä: vuonna 1989 ei maailmassa ollut 7 miljardia ihmistä. Noihin aikoihin eivät myöskään kemiöläisen konepajan työntekijät lähettäneet toisilleen "illalla tietoja sähköpostilla".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti