maanantai 7. huhtikuuta 2014

Esko Valtaoja: Ihmeitä

Esko Valtaoja: Ihmeitä - kävelyretkiä kaikkeuteen
Ursa 2007
Sivuja: 303 

Ihmeitä on Valtaojan trilogian viimeinen osa. Edelliset kirjat Kotona maailmankaikkeudessa ja Avoin tie olivat erinomaisia kokemuksia, joten en odottanut tältäkään yhtään sen vähempää. Valitettavasti jouduin pikkuisen pettymään.

Kotona maailmankaikkeudessa sopi tähtitieteilijän kirjoitettavaksi mitä parhaiten. Siinä Valtaoja pääsi käyttämään hyväksi valtavaa tietomääräänsä ja erikoisalaansa täysimääräisesti, vaikkei keskittynytkään yksinomaan tähtitieteeseen. Avoin tie siirtyi pikkuisen sivuun hänen ydinosaamisalueeltaan, mutta oli silti oikein osuva teos, ja hyödynsi kirjoittajan lahjoja hienosti. Ihmeitä on jatkanut samaan suuntaan: yhä kauemmas tähtitieteen alueelta, ja kirjoitustapa on saanyt edellistäkin suuremman roolin.

En erityisesti syttynyt Kaiken käsikirjasta, koska se ei tuntunut kunnolla keskittyvän mihinkään ja sen vuoksi aiheiden käsittely jäi turhan pintapuoliseksi. Tässä kirjassa on vähän samaa vikaa. Edellisistä kirjoista poiketen tässä ei ole selkeää teemaa, jonka ympärille aiheet sijoittuvat, vaan kappaleet ovat irrallaan toisistaan. Sikäli en osaa oikein nähdä, millä tavoin tämä edes kuuluu trilogiaan, sillä tämä ei täydennä edellisiä eikä muodosta niiden kanssakaan kokonaisuutta.

Kuten Kaiken käsikirjan kohdalla mainitsin, on Valtaoja parhaimmillaan omalla alueellaan. Harmillisesti sitä omaa aluetta on tässä kirjassa vain pari kappaletta. Laajasti sivistyneenä miehenä hän osaa käsitellä muitakin aiheita hyvin ja pohdintoja on mukavaa seurata, mutta ne eivät silti yllä yhtä korkealle tasolle. Ehkä tässä on tullut vastaan pienoista aiheiden loppumista, kun parhaat paukut on jo ehditty käyttää aiemmin.

Kaikesta huolimatta haluaisin lukea lisää Valtaojan kirjoja, jos niitä vain olisi olemassa. Niille, jotka eivät ole tutustuneet mieheen vielä ollenkaan, kehotan tekemään sen pikapuolin. Kotona maailmankaikkeudessa kannattaa ilman muuta lukea riippumatta siitä, tunteeko aihetta jo entuudestaan vai ei, ja sen jälkeen ei muita myyntipuheita tarvitakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti