tiistai 20. elokuuta 2013

Kolme vuotta ja varttitonni

Eilen tuli täyteen kolme vuotta ensimmäisestä blogipostauksestani. Edellinen kirja-arvioni puolestaan oli numero 250, mikäli olen osannut merkitä jokaisen arvion kirjat-tunnisteella, kuten on ollut tarkoitus.

Edellisen tämänkaltaisen postauksen taisin tehdä puolen vuoden kohdalla, jolloin saldokin näytti 50:ä. Silloin taisi olla kyseessä alkuinnostus, sillä aivan samalla tahdilla en näköjään ole jaksanut jatkaa. Aika pitkään pidin kiinni periaatteesta, että kirjoitan arvion aina heti samana päivänä kun olen kirjan lukenut loppuun. Toisinaan se johti jopa tilanteisiin, joissa lykkäsin kirjan loppuun lukemista seuraavaan päivään, jotta pääsin nukkumaan järkevään aikaan. Sittemmin olen oppinut tinkimään tuosta vaatimuksesta jopa niin paljon, että yleisimmin kirjoitan vasta seuraavana päivänä, vaikka kirja sattuisi loppumaan jo aamupäivällä.

Toinen periaate on ollut, että kirjoitan ihan jokaisesta lukemastani kirjasta (sarjakuvia lukuun ottamatta). Siitä olen saanut pidettyä kiinni, ja itseni tuntien on myös pakko: muuten koko bloggaaminen mitä luultavimmin lopahtaa, ja siihen en suinkaan ole valmis.

Muistaakseni päätin jo ensimmäisen blogivuoden aikana, etten ryhdy kosiskelemaan lukijoita tai yrittämäänkään heidän määränsä maksimointia. Sen vuoksi näitä muuhun kuin kirjoihin liittyviä postauksia onkin tullut kovin harvoin, mutta se on myös auttanut pitämään innostusta yllä, pakkopullalta on tuntunut ainoastaan niissä harvinaisissa tapauksissa, jolloin kirja ei ole hetkauttanut mihinkään suuntaan. En haluaisi leimata mitään kirjaa aivan turhaksi, ja toisaalta minun pitäisi pystyä sekin näkemykseni perustelemaan hieman perusteellisemmin kuin lyhyellä ja tiukalla huomautuksella.

Lukijana olen kolmessa vuodessa mielestäni muuttunut pikkuisen vaativammaksi, mutta tosiaan vain pikkuisen. Alkuvaiheessa varmaankin "ihan hyvä" riitti pidemmälle, oli tarpeeksi, jos kirja jaksoi viihdyttää lukemisen ajan. Varttitonniin taas on mahtunut niin mahtavia elämyksiä, että tietenkin niitä kaipaisi lisää, ja "ihan kivat" menevätkin enemmän pettymyksen puolelle, kun sitä kaivattua upeaa kokemusta ei tullutkaan.

Tuoreimpana löytönä ovat esseekokoelmat. Niihin tutustuin ensimmäistä kertaa vasta alkukesästä. Nyttemmin olen jo joutunut pikkuisen jarruttelemaan, etten ahmisi pelkästään niitä, vaan lukisin myös romaaneja. Esseiden hienona puolena on niiden kantaaottavuus. Tietokirjoissa tekijöiden on pyrittävä pysymään objektiivisuudessa, mutta esseissä saa asettua ajamansa asian puolelle juuri niin tiukasti kuin suinkin tykkää, ja vieläpä käsitellä aihettaan siinä laajuudessa kuin hyvältä tuntuu.

Tuskin olisin jaksanut tätä pelkästään lukupäiväkirjana kirjoitella näinkään pitkään, vaan ilman muuta te lukijat olette tärkeitä, vaikken jatkossakaan aio teitä kosiskella. Kiitoksia siitä, että olette mukana!

21 kommenttia:

 1. Paljon onnea kolmivuotiaalle! :)

  VastaaPoista
 2. Hieno saavutus tuo kolme vuotta ja varttitonni.

  Minulla on ihan sama, että bloggaan joko kaikista lukemistani kirjoista tai sitten en bloggaa ollenkaan. Toistaiseksi olen tässä pysynyt, vaikka välillä on tehnyt tiukkaa, juuri noiden mitäänsanomattomien kirjojen kohdalla.

  Sinua muuten saan kiittää, että löysin Marja Björkin Prolen. Luin siitä blogistasi ja päätin, että kirja on luettava. Paljon aikaa siihen kuitenkin meni ennen kuin aie toteutui. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan. nyt on kirja luettu ja hyväksi todettu.

  VastaaPoista
 3. Onnittelut! Minä käyn sinun blogissasi tosi usein, joskus olen jopa lukenut saman kirjan kuin sinä, kuten viimeksi Hännikäisen Ilman. Mutta kun omasta kirjan lukemisestani on aikaa enkä ole muutoinkaan kovin some-sosiaalinen (yritän oppia!), en ole osannut kommentoida.
  Terveisin,
  vasta puolivuotias blogisti Marjatta

  VastaaPoista
 4. Onnea onnea!

  Minullakin on periaatteina, että kaikista kirjoista kirjoitetaan ja mahd.pian lukemisen jälkeen. Ihan harmitti kesälomareissun jälkeen, kun kirjojen lukemisesta oli tovi ja piti yrittää saada järkevää tekstiä aikaiseksi. Se lukukokemuksen aiheuttama parhain fiilis oli laskenut jo niin paljon, että kaikki arviot muistuttivat toisiaan :D

  VastaaPoista
 5. Onneksi olkoon! Hieno saavutus ja hyviä periaatteita.

  Olen huomannut vähän samaa, että bloggaamisen myötä vaatimustasokin on noussut. "Turhat kirjat" kyllä osaan jättää kesken ja jotain hyvää sanottavaa yleensä löytyy kirjasta, jonka on saanut luettua loppuun.

  VastaaPoista
 6. Onneksi olkoon! Sinulla on oma hieno linjasi.

  VastaaPoista
 7. Onnea! Minä en pystyisi pitämään kiinni seuraavan päivän bloggauksen -säännöstä, joidenkin kirjojen kanssa vain teksti ei oikein ota syntyäkseen tai sitten ei vain ole aikaa. Olet ihan oikeassa siitä, että bloggaamisen myötä vaatimustasokin noussut.

  VastaaPoista
 8. Onnea! Sinulla on hieno blogi, arvostan mielipiteitäsi!

  VastaaPoista
 9. Onnea merkkipaaluista, itsekin bloggaan kaikista kirjoista :)

  VastaaPoista
 10. Onnittelut 3-vuotiaasta blogista!

  VastaaPoista
 11. Grattis! Täällä on aina tarjolla hyvää tavaraa, kiitos siitä. Itsekin tein päätöksen kirjoittaa kaikista lukemistani kirjoista, ja se on sujunut tämän vuoden ajan hyvin. Mitäänsanomattomat kirjat ovat pahimpia, onneksi niitä tulee vastaan lopulta aika harvoin.

  Hyvää jatkoa hyvälle blogille!

  VastaaPoista
 12. Paljon onnea kolmesta hienosta blogivuodesta ja varttitonnista!

  Minäkin yritän kirjoittaa lukemistani kirjoista mahdollisimman pian (=samana tai seuraavana päivänä), ja kyllä huomaa, että bloggaaminen on hankalampaa, jos aikaa on ehtinyt kulua.

  VastaaPoista
 13. Luin postauksen otsikon "Kolme vuotta ja vartiotorni" ja mietin, millaiseen suuntaan blogi oikein on matkalla :)

  Onnea mainiosta blogiurasta!

  VastaaPoista
 14. Kiitoksia kaikille tasapuolisesti!

  Sen verran voisin vielä kommentoida tuota saman/seuraavan päivän kirjoittamista, että minulla ajan kuluminen näyttää nopeasti haittaavan arvion tekemistä. Yön yli vielä voi nukkua ja antaa alitajunnankin jäsennellä ajatuksia, mutta toinen yö alkaa olla liikaa. Luen kuitenkin koko ajan, ja nopeasti uusi kirja alkaa vaikuttaa fiilikseen. Samasta syystä en oikein osaa lukea montaa kirjaa samaan aikaan, elleivät ne ole todella erilaisia keskenään.

  Vartiotorni. Luulenpa, että sitä odotellessa ei kannata pidätellä hengitystään :D

  VastaaPoista
 15. Onnittelut Jori! Blogisi on ollut ja on edelleen yksi lemppareistani, vaikka kirjamakumme ei aina täysin kohtaakaan. :-)

  VastaaPoista
 16. Paljon onnea molemmista merkkipaaluista, jatka samaan hyvään malliin :)

  VastaaPoista