tiistai 5. huhtikuuta 2011

Simon Lelic: Katkeamispiste

Simon Lelic: Katkeamispiste
Like 2011, 296 sivua.

Katkeamispiste kertoo koulu- ja sivujuonteena työpaikkakiusaamisesta. Kirja alkaa siitä, että on tapahtunut kouluammuskelutapaus. Ampujalla on ollut yhteensä kuusi luotia, joista viimeisen hän on varannut itselleen. Kotimaisista kouluammuskeluista poiketen on ampuja ollut nuori historian opettaja, Samuel Szajkowski. Tapausta alkaa tutkia komisario Lucia May, joka haastattelee opettajia, oppilaita ja vanhempia. Vähän kerrassaan käy yhä ilmeisemmäksi se, ettei ampuja ollutkaan silkka psykopaatti, vaan hänen ajautumisensa tilanteeseen olikin pelottavan ymmärrettävää.

Kirjailija onnistuu kuvaillessaan olosuhteita, joita kiusattu opettaja joutui kestämään. Hänen tilanteensa ei totisesti käynyt kateeksi, ja lukiessa tulee jälleen sama raivostuttava voimattomuuden tunne, johon olen aiemminkin törmännyt räikeää epäoikeudenmukaisuutta kuvaavien kirjojen kohdalla. Katkeamispiste esittää kysymyksen siitä, kenen vastuulla on koulukiusaamiseen puuttuminen. Samalla se antaa vastauksen sille, mitä voi olla tuloksena jos siihen ei puututa riittävän vakavasti. Siihen nähden on mukava kuulla sellaisista kotimaisista asioista kuin KiVa Koulu, jonka materiaalina Katkeamispistettä voisi jopa käyttää, ainakin yläkoululaisten kohdalla.

Lukukokemus oli voimakas, mutta siitä kiitos kuuluu aiheelle. Uskoakseni ei vaadi kovin ihmeellistä mielikuvitusta laatia tunteisiin vetoavaa kiusaamiskertomusta, ja niinpä siinä on tämäkin kirjailija onnistunut. Tuskin tämä teos jää historiaan kirjallisuuden suurena klassikkona, mutta ajattelemisen aihetta se omalta osaltaan antaa. Suosittelen sen lukemista ainakin kaikille koululaisten nykyisille tai tuleville vanhemmille, sillä on helppo nähdä, että ainoa oikea aika puuttua kiusaamiseen on heti, eikä hetkeäkään myöhemmin.

Aiemmin Katkeamispistettä ovat arvostelleet Karoliina ja Kirjasieppo.

2 kommenttia:

  1. Tämä on kirja, jonka merkkasin alustavasti luettavien listaan kun tutustuin Liken kevään kirjatarjontaan. Tärkeä aihe ja mukava kuulla, että myös kirjana hyvä!

    VastaaPoista
  2. Paljon samoja mietteitä herätti tämä. Kiitos linkityksestä!

    VastaaPoista