lauantai 30. huhtikuuta 2011

Novellit 2011

Novellit 2011
Gummerus 2011, 176 sivua.

Novellit 2011-kirjaan on koottu 12 parasta novellia Martti Joenpellon kilpailusta. Muistelen aiemmin lukeneeni ainoastaan kokoelmia, joiden kaikki tarinat ovat saman kirjoittajan käsialaa. Tällaisessa antologiassa on luonteenomaista juuri se, ettei kertomuksilla ole mitään yhteistä keskenään. Ne voisivat sijoittua nykypäivään ja käsitellä ajankohtaisia aiheita, mutta edes se ei päde tässä.

Joissain tarinoissa on synkkä aihe, toisissa taas yllätys onkin positiivinen. Tusinan novellin joukossa oli ainoastaan yksi, joka ei minua erityisemmin sytyttänyt, ja sekin johtui pitkälti fantasiamaisuudesta. Novelleihin kuuluu usein vertauskuvallisuus, ja tästä kokoelmasta nostaisin ylimmäksi kertomuksen Kondenssivettä. Siinä miehen toimistohuoneen katosta alkaa tippua vettä, jonka huoltomies sanoo johtuvan kosteuden tiivistymisestä ja olevan siksi harmitonta. Vedentulo kuitenkin kasvaa kasvamistaan saavuttaen melko järjettömät mittasuhteet. Kirjaimellisesti lukien en tarinasta tykkäisi, mutta jopa tällainen yksioikoinen insinöörikin ymmärtää veden kuvaavan jotain aivan muuta ongelmaa, ja se tekee koko novellista riemukkaan.

Jälleen kerran peräänkuulutan kokoelmille suurempaa pituutta. Koska tässäkin kilpailussa on ollut melkein 800 osallistujaa ja kaikki julkaistut ovat näin hyviä, niin todennäköisesti hyviä kertomuksia olisi ollut enemmänkin. Samalla vaivalla olisi voinut kasvattaa lukumäärän vaikkapa 20:een, eikä kirja olisi venynyt paljonkaan. Innostunut lukija vain olisi saanut nautiskella hieman pidempään.

Koska näitä kilpailuja on järjestetty ties kuinka pitkään, lienee minun syytä tutustua aiempiinkin antologioihin. Mukavan monipuolista ja korkeatasoista luettavaa näyttäisi olevan tarjolla!

2 kommenttia:

  1. Itse vinkkaisin tuota vuoden 2008 kokoelmaa! Siellä on nimittäin minunkin novellini joukossa ;-)

    VastaaPoista
  2. Täytyypä laittaa korvan taakse. Kiinnostus ainakin heräsi!

    VastaaPoista