lauantai 14. huhtikuuta 2018

Jenni Sarras: Tavarataidot

Jenni Sarras: Tavarataidot - arkijärjellä koti kuntoon
Tammi 2017
Sivuja: 172
Lukija: Meri Nenonen
Äänikirjan kesto: 4h 42min

Tämä voi olla hieman yllättävä kirja blogissani, mutta meidänkin kotona tahtoo olla turhan paljon tavaraa. Ajattelin, ettei olisi varmaan pahitteeksi kuunnella, mitä sanottavaa asiasta on ihmisellä, joka on viitsinyt ajatella sitä niin paljon, että on kirjoittanut aiheesta kirjan. Eikä edes pelkkää kirjaa, vaan kokonaisen blogin: arkijarki.net/. Blogia en ole lukenut, mutta kun nyt vilkaisin, niin oli lohduttavaa huomata, ettei se kirjailijankaan koti hiponut täydellisyyttä, vaan aivan päinvastoin.

Tämä kirja ei anna (pelkästään) ohjeita siihen, miten kodin tavarapaljoutta pitäisi raivata ja järjestää, vaan keskittyy enemmänkin siihen, miten tavaroihin pitäisi yleisemmin suhtautua. Toki raivaaminen ja järjestäminenkin saavat oman huomionsa, mutta tärkeä pointti on myös siinä, että pitäisi opetella tunnistamaan, mikä määrä tavaraa on kullekin sopiva.

Niin ikään on oleellista tajuta se tosiasia, että jos kotiin tulee sisään enemmän tavaraa kuin sieltä lähtee ulos, niin ennen pitkää tila tulee loppumaan kesken, siitäkin huolimatta että säilytystilaa hankkisi lisää tai tavaransa järjestelisi paremmin. Sen vuoksi tähän tavaravirtaan vaikuttaminen on hyvä keino vaikuttaa koko ongelman syntymiseen.

Kirja käsittelee tätä tavara-asiaa melko perinpohjaisesti, vaikkei kovin pitkä olekaan. Välillä mieleeni muistui yläasteen kotitaloustunti, jossa opettaja puhui kenkien huoltamisesta. Ajattelin silloin, että eihän kukaan voi jaksaa nähdä noin paljon vaivaa yksien kenkien takia, elämään on pakko mahtua muutakin kuin jalkineiden hinkkaamista. (Mainittakoon, että käytin tuohon aikaan yksinomaan lenkkareita, jotka kuluivat rikki melkoisen nopeasti, ja sen lisäksi jalkakin kasvoi niin rivakkaan tahtiin, ettei niiden käyttöikä muutenkaan olisi voinut kovin pitkä olla.) On muistettava, ettei kannata edes yrittää ryhtyä tavarataidoiltaan täydelliseksi kertarysäyksellä. Siksi ne kohdat, jotka minulle muistuttivat kotitalousopettajasta, voivat jollekin toiselle olla oleellisia.

Jos ei muuta, niin ainakin tämä saa aikaan inspiraation ryhtyä raivaamaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti