lauantai 10. joulukuuta 2016

Federico Axat: Viimeinen mahdollisuus

Federico Axat: Viimeinen mahdollisuus
Suomennos: Taina Helkamo
Aula & Co 2016
Sivuja: 503

Ted on päättänyt tappaa itsensä. Juuri kun hän on toteuttamassa aikeensa, soi ovikello. Seistessään miettimässä miten pääsee oven takana odottavasta tulijasta eroon, hän huomaa omalla käsialallaan kirjoitetun lapun, jossa lukee: "Avaa ovi, se on viimeinen mahdollisuutesi."

Viimeinen mahdollisuus on psykologinen trilleri, eikä juonesta voi spoilerivaaran vuoksi kauheasti kertoa. Yllätyksiä on luvassa moneen kertaan, mutta sehän nyt kuuluu asiaan.

Lähtökohta, jossa henkilö on vakaasti päättänyt tehdä itsemurhan, on minusta kiinnostava. Tilanne on silloin sellainen, jossa tavallisina pidetyt lainalaisuudet eivät enää pädekään. Siinä on jotain samankaltaista kuin kirjassa Viimeisellä rannalla, jossa koko ihmiskunta on tuomittu kuolemaan lyhyen ajan kuluessa, mutta tietysti sillä suurella erolla, että tekijällä on edelleen valinnan mahdollisuus, ja päätös koskee pelkästään häntä itseään. Yksilön näkökulmasta tilanne voi kuitenkin olla hyvin samanlainen, jos päätös on vakaa. Tässä kirjassa tuota tilannetta käytetään jonkin verran hyväksi, mutta paljon vähemmän kuin minusta olisi kiinnostavaa.

Joskus kirjoissa ja elokuvissa käy niin, että kaikkein kiinnostavin henkilö onkin jäänyt sivuosaan ja siksi liian pienelle huomiolle. Tässä onneksi on toisin: kaikkien tapahtumien keskellä juuri Ted on se kiinnostavin, ja tottahan koko tarinan kulku rakentuu hänen varaansa.

Trillerin pitäisi olla jännittävä, mutta minä en päässyt tässä tunnelmaan aivan parhaalla tavalla. Luultavasti siihen vaikutti juuri tuo yllä mainittu: koska Ted on jo tavallaan luopunut elämästään, niin hänellä ei ole jäljellä mitään mitä hävitä. Toki hän voisi voittaa elämänsä takaisin, mutta siitä ei synny yhtä vahvaa tunnelmaa kuin menetyksen mahdollisuudesta.

Kiinnostava kirja tämä joka tapauksessa oli ja virkistävän erilainen kuin ne, joihin olen tottunut. Yllätykset olivat siis onnistuneita ainakin tämän lukijan kohdalla.

2 kommenttia:

  1. Apua, minulla tämä seuraavana lukuvuorossa. Saas nähdä, miten tulen Tedin kanssa toimeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Axat kiehnää ja kutoo hienoinen virne suupielissään juonta kuin taiturilukki verkkoaan kietoen lukijan pauloihinsa pyristelemään. Kirjailija sipaisee pieniä harhautusliikkeitä lukijansa iloksi ja valppauden ylläpitämiseksi pitäen tiukasti juonen juoksutuksen hanskassaan. Koska psykologiset juonet tykästyttävät enemmän kuin brutaalit suolenpärskeet, tässä tuli nautittua rautaisannos näppärää juonenkudontaa:)

      Poista