lauantai 17. joulukuuta 2011

Miika Nousiainen: Metsäjätti

Miika Nousiainen: Metsäjätti
Otava 2011, 286 sivua.

Metsäjätti on saanut Blogistaniassa siksi hyvin huomiota osakseen, ettei esittelylle enää ole tarvetta. Oma lukukappaleeni on peräisin harvinaisesta lähteestä, sillä se on lainakirja, mutta lainaajana ei olekaan kirjasto. Blogiajaltani en äkkiseltään keksi ainuttakaan vastaavaa(!).

Pasi Kauppi on töissä Metsäjätti-nimisen puuteollisuusyrityksen pääkonttorissa Helsingissä. Hän saa tehtäväkseen Törmälän kunnassa sijaitsevan vaneritehtaan toiminnn tehostamisen. Mikäs siinä muuten, mutta kun Törmälä on pikkunen paikka ja Pasi on itsekin sieltä kotoisin. Toiminnan tehostaminen tarkoittaa todennäköisesti irtisanomisia. Mitä tapahtuu, kun kotikylään palataan herrana antamaan potkuja lapsuuden kavereille ja näiden perheenjäsenille?

On selvä, että Pasin menneisyyttä paikkakunnalla käydään läpi sekä muisteloiden muodossa että muutenkin, eli osin kyse on 80-luvun ajankuvasta. Henkilökohtaisena huomiona oli hauska nähdä, miten hyvin päähenkilön musiikkimaku onkaan osunut yksiin omani kanssa samaan aikaan. Luultavasti tekemistä on silläkin, että olemme syntyneet Nousiaisen kanssa peräkkäisinä vuosina, eli samat bändit ovat osuneet samaan vaiheeseen molemmilla.

On onni, että Törmälä on vain fiktiivinen paikkakunta. Toisaalta siksi, ettei vain yksi ainoa paikka joudu Nousiaisen ryöpytyksen kohteeksi, sillä esimerkiksi "mairitteleva" ei ole aivan päällimmäisinä mieleen nousevien adjektiivien joukossa. Toisaalta myös siksi, ettei mikään paikkakunta kykene irtisanoutumaan kuvauksesta täysin vain siksi, että nimenomaan on kerrottu jostain toisesta. Törmälä onkin jonkinlainen kooste tai edustaja suuresta joukosta pieniä tai vähän isompia paikkakuntia. Törmäläläisessä luonteessa on yhtymäkohtia Janten kanssa ja nousipa mieleeni Vittulajänkäkin.

Jos Törmälä joutuu irvailun kohteeksi, niin Metsäjätin osana on vastaanottaa aiheellin kritiikki. Metsäjätti edustaa mitä tahansa ylikansallista yhtiötä, jonka tarkoitus on tehdä tuottoa osakkeenomistajilleen kvartaalitalouden ehdoilla. On surullista lukea tällainen fiktiivinenkin kuvaus siitä, miten firma on vastuussa vain osakkeenomistajilleen ja voi kääntää selkänsä yhteiskunnalle, vaikka viime kädessä yhtiskunta tekee paljon sen eteen, että Metsäjätin kaltaisilla firmoilla olisi mahdollisuus tehdä bisnestään alun alkaenkaan. Yhteiskuntavastuu on se sana, jota Nousiainen kirjallaan peräänkuuluttaa, ja kvartaalitaloutta kuvaavampi termi olisi ahneustalous.

Odotukseni tämän kirjan kohdalla olivat korkealla, mutta en aivan täysin tuntenut saavani niille vastinetta. Periaatteessa kaiken pitäisi olla kunnossa: on ajankuvaa, yhteiskunta- (tai talous-) kritiikkiä, vetävää tekstiä ja juonessakin osuvaa yllätyksellisyyttä. Ehkä rima oli jo liiankin korkealla, sillä nautin tästä suuresti, ja verratessani tätä moneen muuhun huomaan kokemuksen yltävän hyvinkin samaan. Kenties vaikutelmaa luo se, että tässä on yhdistetty kolme osa-aluetta samaan, eikä mikään niistä saa perinpohjaista käsittelyä osakseen vaan jää "vain" osa-alueeksi. Jokainen niistä olisi riittävä aihe itsenäiselle kirjalle, joten kunnianhimoinen yhdistelmä on kyseessä, ja onnistunut sellainen. Jos tähtiä antaisin, niin jossain nelosen kiepeillä liikuttaisiin, kenties rippeitä menisi ylikin.

Omat arvionsa ovat esittäneet ainakin anni.M, Norkku, Susa P., Kirjakolo, Nora, Arja, Mari A ja Sanna.

11 kommenttia:

  1. Pidin kirjasta, ainoastaan se, että jokainen duunariperhe on alkoholistiperhe ja porvareiden idyllinen joulupöytä-kuvaus tökkäisivät.

    Ja siis vähän se asetelma, että duunari on silloin päässyt päämääräänsä, kun tajuaa lähteä opiskelemaan.

    VastaaPoista
  2. Minäkin jäin ihmettelemään, että missä mätti eli ihan ei yltänyt minullakaan niihin odotuksiin, joita olin ladannut kirjan osalle ja jota kirja varmasti olisi voinut olla.

    Olen ymmärtänyt Nousiaista kuunnellessani, että Törmälä on kyllä kuvitteellinen paikka sinänsä, mutta sen esikuvana on Heinola. Olenkohan ihan väärin ymmärtänyt?

    VastaaPoista
  3. Metsäjätti onkin tänään suosittu:) Minuun tämä iski, heittäisin sen viisi tähtiä tai ehkä hentoisen miinuksen alle. Minustakin Törmälän fiktiivisyys oli hyvä asia, joskin jokainen pienemmällä paikkakunnalla asunut varmaan löysi paljon tuttua kuvauksesta.

    Metsäjätin kaltaisten yritysten toimintatavat ovat tosiaan karua luettavaa. Itselle jäi mietittymään se kohta, missä todettiin, että ennen poliitikot pyrkivät miellyttämään ihmisiä, nykyään yrityksiä.Niin totta!

    Kuten omassa arviossani mainitsin, odotukseni ovat korkealla mieheni lukukokemuksen puolesta. Hän taisi löytää Metallican ja muut mainitut bändit vasta 90-luvulla, mutta samassa ikävaiheessa kylläkin:)

    VastaaPoista
  4. Ahneustalous on erinomainen termi! Tämä kirja on aiheuttanut häkellyttävää hälyä ja saanut monet tuttavapiiristä itkemään jos kohta nauramaankin: etenkin Kouvolan suunnasta kotoisin olevat (joss UPM juuri lakkauttaa) ja/tai pörssiyhtiössä työskentelevät ovat aivan liikutettuja. Olen seurannut ilmiötä ällistyneenä, ilmeisesti Nousiainen osui hermoon Pasiin samaistuville, saman ikäluokan ja taustan ihmisille. Itselle tämä ei ollut niin suuri lukukokemus kuin Vadelmavedeopakolainen, vaikka pienen paikkakunnan kokemukset ovat minullekin tuttuja ja kirja on loistava ajankuvaus. Kuka on syyllinen talouden vaikeuksiin - tämä avaa hyvin markkinoiden kasvottomuutta ja ankaruutta. Ja sitä ahneutta.

    VastaaPoista
  5. Anni M.: Ahneustalous on sellainen termi, jonka soisi näkyvän mediassakin.

    Mari A.: Minusta niitä perheitä ei esitelty kovin montaa, mutta onhan se kieltämättä oikotie tehdä kaikista samanlaisia.

    Valkoinen Kirahvi: Minä en ole kuunnellut Nousiaista, joten en osaa yhtään ottaa kantaa Törmälän esikuvaan. Nousiaisen teksti kuulostaa niin sisäpiirimäiseltä, että varmankin hän on elänyt jollain samankaltaisella paikalla.

    Amma: Tuo olisi hyvä lainaus poimittavaksi, pisteet siitäin Nousiaiselle.

    Arja: On helppo uskoa että metsäteollisuuspaikkakunnilla tätä luetaan toisenlaisin silmin kuin muualla. Itse en ole Nousiaiselta muuta (vielä) lukenut, mutta kiinnostaa kovasti. Eritoten jos taso on näin korkealla!

    VastaaPoista
  6. Ainekset kirjassa kyllä vaikuttavat todella mielenkiintoisilta, tekisi mieli lukea kirja jo ihan siksikin. Toisaalta ainakin vähän etukäteen pelkään, että Nousiainen käsittelee tuon globaalien yritysten ahneuden vähän ylimalkaisesti, aika usein ainakin julkisuudessa muuten puhutaan vain pintapuolisesti, eikä oteta ollenkaan esiin sitä, että kyllähän ihan tavallisetkin ihmiset kannustavat globaaleja yrityksiä kun ihan viime vuosiin saakka on aina vaan vaadittu kaikessa halvempaa ja halvempaa... Joka tapauksessa, jonkinlainen hyvä ajankuva varmaan. Haluan lukea :).

    VastaaPoista
  7. Tessa: lue ihmeessä! Tuota yritysten ahneutta on tämän kirjan osalta paha kommentoida ilman juonipaljastusta. Mutta kyllähän siinä kieltämättä perää on. Ostopäätöksistä puhuttaessa mainitaan laatu usein, mutta paha on mennä kieltämään sitä, etteikö hinta olisi kuitenkin yleensä se ratkaisevin tekijä.

    VastaaPoista
  8. Alussa tämä vaikutti hauskalta ajankuvalta -80 luvun lapsista/nuorista, mutta loppua kohti meni mielestäni hieman tylsäksi ja ennalta arvattavaksi. Tässä oli jotain joka tökki, mutta toisaalta oli ihan viihdyttävä lukukokemus. Suosittelen.

    VastaaPoista
  9. Muutaman vuoden myöhässä olen tämän Metsäjätti-hypen kanssa, mutta erinomainen kirja kyllä. Ja edelleenkin hyvin ajankohtainen. Nousiaisen huumori uppoaa minuun kuin kuuma veitsi voihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielikuvani mukaan tämä ei tosiaan ole kärsinyt ajan kulumisesta, toimii edelleen.

      Poista