keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Vuoden 2010 top 10

Vaikka vuosi ei olekaan vielä päättynyt, uskallan silti julkaista oman top kymppini. Aion lukea ainakin pari kirjaa vielä ennen vuodenvaihdetta, mutten usko niistä olevan tällä listalla olevien uhkaajiksi. Keskinäistä paremmuusjärjestystä en ole edes yrittänyt laatia, ainoastaan voittajan tulin valinneeksi. Eikä se oikeastaan ollut edes vaikeaa. Kyseessä eivät siis ole parhaat tänä vuonna julkaistuista kirjoista, vaan niistä jotka olen tänä vuonna lukenut.

1. Jostein Gaarder: Sofian maailma. Tämä kirja pitäisi ihan jokaisen lukea, joka suinkin tehtävästä kykenee selviytymään. Kirjasta suuren osan muodostavat filosofian oppitunnit, jotka tarjoavat hienon historiallisen läpileikkauksen kyseiseen tieteenalaan. Filosofia on aihe, jonka pitäisi kiinnostaa kaikkia ihmisiä, ja tässä on siitä perusannos. Tieto ei käy missään vaiheessa tylsäksi, vaan pikemminkin tulee halu kuulla aiheesta lisääkin.

Mikko Rimminen: Nenäpäivä. Tiedän Nenäpäivän jakavan mielipiteitä voimakkaasti, mutta minä kuulun siihen yleisöön joka kirjasta tykkäsi. Jos tekisin tarkempaa rankkausta, niin ei tämä kakkoseksi saakka yltäisi, mutta riittää parhaimmistoon.

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät. Jos edellinen ei olisi yltänyt rankkauksessa omaan listasijoitukseensa saakka, niin Harjukaupungin salakäytävät on kolmen parhaan joukossa.

Peter Franzén: Tumman veden päällä. Jos jakaisin yllättävimmän menestyjän (omalla listallani siis) palkinnon, niin sen saaja olisi tässä. Suhtauduin kovin ennakkoluuloisesti tällaiseen julkkiksen kirjoittamaan kirjaan, mutta kansien välistä löytyi oikein mallikas teos.

Marja Björk: Posliini. Edellisen kanssa tämä kaksikko kerää lisäpisteitä aiheestaan. Kirjailijat saavat tällaisissa kirjoissa pienoisen varaslähdön, kun on jo etukäteen varmaa, että ne herättävät lukijoissa voimakkaita tunteita. Samaan sarjaan kuuluisi Oatesin Kosto - rakkaustarina, mutta en pitänyt sitä kirjallisesti yhtä hyvänä kuin näitä kahta.

Sami Hilvo: Viinakortti. Jälleen jatkuu se ilmiö, että kirja kerää pisteitä aiheellaan. Tässä tapauksessa aihe ei herätä tunteita, mutta käsittelee niin virkistävällä tavalla kovasti kaluttua aihetta, että listasijoituskin on oikeutettu.

Riikka Pulkkinen: Raja. Pulkkinen on niin trendikäs nimi, että tuntuu vähän tylsältä mainita hänet listallani. Olisi kuitenkin epäoikeudenmukaista sormeilla sijoituksia vain tuollaisesta syystä, ja niinpä valitsin kirjailijan teoksista sen, josta enemmän tykkäsin.

Jari Tervo: Ohrana. Jos luettelisin kirjoja joiden lukemisesta olen eniten nauttinut, niin sillä listalla Tervo olisi yliedustettuna. Historiallisesta kolmikosta Myyrä - Ohrana - Troikka pidin Ohranasta eniten, ja siksi se valikoitui edustamaan koko kirjailijaa yleensäkin listallani. Bloggaukseni ovat ajoittuneet sen verran myöhäiseen vaiheeseen, etten ole päässyt riittävästi toitottamaan Tervon olevan mielikirjailjani ja Minun sukuni tarina suosikkini hänen kirjoistaan. Sen luin kuitenkin jo viime vuonna, joten ei asiaa tälle listalle.

Kari Hotakainen: Klassikko. Nimi kertoo kaiken, vaikka se itse kirjassa viittaakin johonkin muuhun. Parhailta kohdiltaan todella herkullista luettavaa, vaikea ylittää!

Mikael Niemi: Populäärimusiikkia Vittulajänkältä. Oikeastaan tämän paikalla voisi olla myös Sandemosen Pakolainen ylittää jälkensä, mutta se oli lukukokemuksena niin raskas, että valinta meni näin päin. Molemmat kirjat käsittelevät pitkälti samaa aihetta, eli pienen paikkakunnan ahdasta, jantemaista ilmapiiriä. Sandemosen katsaus on toki huomattavasti kattavampi, mutta Niemen tekstiä on kivempi lukea.

Siinä siis voittajat. Kilpailussa olivat mukana myös seuraavat teokset, jotka eivät syystä tai toisesta tulleet valituiksi. Valinta on tehty aika nopeasti, ja on hyvin mahdollista, että vaikkapa pari kuukautta myöhemmin olisi kymmenikkökin eri näköinen.

Palkintosijojen ulkopuolelle jäivät:
Petri Tamminen: Mitä onni on
Herta Müller: Hengityskeinu
Lubna Ahmad al-Hussein: 40 Raipaniskua
Hannu Salama: Sydän paikallaan
Susanna Alakoski: Hyvää vangkilaa toivoo Jenna
Juha Pihkala & Esko Valtaoja: Nurkkaan ajettu Jumala?
Kreetta Onkeli: Kutsumus
Petri Tamminen: Muita hyviä ominaisuuksia
Miina Supinen: Apatosauruksen maa
Joyce Carol Oates: Kosto: rakkausromaani
Juha Pihkala & Esko Valtaoja: Tiedän uskovani, uskon tietäväni
Hannu Luntiala: Petri Vallin toinen elämä
Marjo Dufva: Elämä on vaarallista
Riikka Pulkkinen: Totta
Marko Leino: Kotirauha
Kari Hotakainen: Iisakin kirkko
Teemu Kaskinen: Sinulle, yö
John Ajvide Lindqvist: Kuinka kuolleita käsitellään
Marja Björk: Puuma
Nikolai Gogol: Kuolleet sielut
Jari Tervo: Siperian Tango
Sinikka Nopola: Teepussit
Tiina Lymi: Susi sisällä
Petronius Arbiter: Trimalkion pidot
Jari Tervo: Taksirengin rakkaus
Veijo Meri: Manillaköysi
Juhani Mäkelä: Entä jos sittenkin?
Hannu Salama: Juhannustanssit
Mika Mölsä: Prosenttijengit
Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus
Jari Tervo: Siat ja naudat
Aksel Sandemose: Pakolainen ylittää jälkensä
Alan Burgess: Seitsemän miestä aamunkoitteessa
Elina Tiilikka: Punainen mekko
Aleksis Kivi: Seitsemän Veljestä
Kari Hotakainen: Ihmisen osa
Anja Kauranen: Sonja O. kävi täällä
Sun Tzu: Sodankäynnin taito
John Allen Paulos: Numerotaidottomuus
Jari Tervo: Pohjan Hovi
Ernest Hemingway: Vanhus ja meri

Tuhat tapaa kostaa eksälle
Jens Lapidus: Siisti kosto
Jari Tervo: Myyrä
Toim. Petteri Portin: Evoluutio NYT
Jari Tervo: Troikka
Allen Carr: Stumppaa Tähän!
Tove Jansson: Taikatalvi
Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
Tove Jansson: Muumipapan urotyöt
Jari Tervo: Pyhiesi Yhteyteen



Susan Abulhawa: Jeninin aamut
Antti Tuuri: Pohjanmaa
J.K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi


Viivan alapuolella olevat tulivat listan julkaisun jälkeen.

12 kommenttia:

  1. Kiinnostava lista, jolle mahtuu paljon sellaista, jonka aion julkaista omallani ensi viikolla. Itse olen ladannut kovia odotuksia joulukirjoihin, joten siksi uskallan listata omat suosikkini vasta ensi viikolla :)

    Peter Franzénin kirjan kanssa olen ihan samaa mieltä. Itsekin suhtauduin siihen alkuun ennakkoluuloisesti, mutta kirja on erinomainen. Kuulin, että Franzén kirjoittaa jo seuraavaa romaaniaan.

    Hyvää joulua!

    VastaaPoista
  2. Olin näin rohkea loppuvuoden suhteen siksi, etten odota saavani lahjaksi ensimmäistäkään kirjaa. Ja siksi toisekseen, vaikka saisinkin, niin tuskin ehtisin lukea.

    VastaaPoista
  3. Hieno lista :-)

    Tämän perusteella pitänee ottaa ohjelmaan tuo Jari Tervon kolmen kirjan setti (jostain syystä ovat jääneet kaikki minulta lukematta) ja Franzénin kirja.

    Hyvää joulua!

    VastaaPoista
  4. Hieno lista ja muutama samakin kirja näyttää olevan minunkin pian tulossa olevalla listalla ;)

    VastaaPoista
  5. Yhtäläisyyksiä löytyy minunkin listaani. Sofian maailman luin viime vuonna mutta se oli minulle vaikea ja siinä oli minulle liikaa filosofiaa.

    Hyvää joulua!

    VastaaPoista
  6. Täytyy laittaa harkintaan oman top 10:n suunnittelu:)

    Tuliko vuonna 2010 vastaan kirjoja, jotka olisi kannattanut jättää lukematta? Eli mitkä oli vuoden turhakkeita? Vai oliko niitä edes?

    Ihailtavan paljon luet kotimaista. Mä en vaan pysty:)

    VastaaPoista
  7. Voi vitsi kun oot lukenu noita Tervoja noin paljon ennen kun oot aloittanut blogin! Ois ollu kiva lukea mielipiteesi niistä... Ja Saatana saapuu Moskovaan -kirjasta myös!

    VastaaPoista
  8. Odotan innolla teidän kaikkien listoja!

    Booksy: Ei sinun kannata jättää Tervon muitakaan kirjoja vaille huomiota. Se kolmikko on hieman vakavampi aiheeltaan, mutta en sano että välttämättä yksiselitteisesti parempi.

    Sonja: En halua laatia mitään "paskalistaa", mutta äkkiä mieleen tulee vain kaksi pettymystä: Dufvan Elämä on vaarallista ja Salaman Sydän paikallaan. Perustelut molempiin löytyy arvosteluistani.

    Salla: Juuri Tervoja olisin mielelläni arvostellut itsekin, mutten aio tehdä sitä enää jälkikäteen. Täytyy vain odottaa, että hän julkaisisi lisää.

    VastaaPoista
  9. Kiinnostava lista!

    Minä en ole saanut Tervoja luettua, joten vinkki-vinkki, joku Tervon ystävä voisi kirjoittaa yleiskatsauksen Tervosta ja hänen kirjoistaan, vaikkei esittelisikään tiettyä teosta. Tai ainakin vinkata, mistä Tervon teoksesta kannattaisi aloittaa.

    Hyvää joulua Jori, toivottavasti saat kuitenkin jonkun kirjapaketin!

    VastaaPoista
  10. Kiinnostava lista! Viinakortti on aika korkealla myös mun omassa listassa. Franzenia en ole lukenut, mutta suunnitelmissa on, koska olen kuullut siitä niin paljon hyvää.

    Hyvää joulua!

    VastaaPoista
  11. voi hitsi, olenkohan ainoa joka ei ole tykännyt franzenin kirjasta.. minusta se oli pitkäpiimäistä jaarittelua, johdatusta suureen huipennukseen/tragediaan-jota ei koskaan tullut, pienen pojan kotielämää kuvaava kirja jossa ei ollut mitään erityisansioita edes tarinan kerronnan osalta. kahlasin tämän kirjan väkisin läpi. on vain uskottava, että kirjat ovat makuasia ja yhtä totuutta kirjan hyvyydestä ei ole.. terv. maria keto

    VastaaPoista
  12. Pikasuositus Tervon tiimoilta: Pyhiesi yhteyteen ja Myyrä, tai Myyrä ja Pyhiesi yhteyteen. Molemmin päin siksi, että niiden aiheet eroavat kovasti toisistaan, joten voi aloittaa kummasta vaan ja jatkaa toisen pariin. Molemmista löytyy juttua blogistani.

    VastaaPoista