Charles Duhigg: Tapojen voima - miksi käyttäydymme niin kuin käyttäydymme
Suomennos: Kirsi Ohrankämmen
Viisas Elämä 2014
Sivuja: 483
Suomennos: Kirsi Ohrankämmen
Viisas Elämä 2014
Sivuja: 483
Tavat ohjaavat lähes kaikkea toimintaamme paljon enemmän kuin yleensä kuvitellaan. Tavat on myöskin koodattu aivoihimme syvemmälle kuin uskoisi. Duhigg kertoo mm. esimerkin lääketieteen hyvin tuntemasta potilaasta, joka sairauden seurauksena menetti täysin kyvyn säilöä uusia asioita pitkäkestoiseen muistiinsa. Hän siis saattoi esittäytyä ihmisille kohteliaasti parin minuutin välein tai tehdä monta kertaa aamiaista samana päivänä (mutta unohtaa syödä ne). Muutettuaan uuteen kotiinsa hän ei kyennyt edes tunnistamaan koko taloa tai kertomaan sisällä, mistä ovesta pääsee keittiöön. Siitä huolimatta hän kykeni käymään itsenäisesti kävelylenkillä ja laittamaan itselleen evästä. Miten hän sen teki, jos uusia muistijälkiä ei tallentunut? Hän ei tehnytkään niitä tietoisesti, vaan nuo toiminnot olivat muodostuneet tavoiksi, eikä niiden suorittaminen tarvinnut tietoista toimintaa.
Jos tavat kykenevät ohjaamaan ihmisen toimintaa noin tarkasti, niin olisi houkutteleva ajatus opettaa itsensä pois huonoista tavoistaan. Esimerkiksi tupakointi on paljon enemmän tapa kuin riippuvuutta nikotiinista, ja näin ollen lopettamista on mahdollista helpottaa muuttamalla tapojaan.
Vastaavasti ihmisten ostokäyttäytyminen perustuu sekin pitkälti tapoihin. Niinpä ei olekaan yllättävää, että tätä tietoa on jo kauan käytetty hyvällä menestyksellä hyväksi mm. mainonnassa ja tuotesijoittelussa.
Ihmiselle, joka haluaisi muuttaa huonoja tapojaan, tämä kirja sopii tietysti kuin nakutettu. Mutta vaikka et olisikaan muuttamassa omia tapojasi tai yrittämässä hyötyä toisten tavoista, on tämä joka tapauksessa erittäin kiinnostavaa luettavaa. Vahva suositus!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti