lauantai 18. kesäkuuta 2011

Mooses Mentula: Musta timantti

Mooses Mentula: Musta timantti
WSOY 2011, 163 sivua.

dsfIMusta timantti on Mooses Mentulan esikoisteos, ja myös Pienen esikoiskirjakerhon kuukauden kirja. Itse tulin löytäneeksi tämän WSOY:n katalookista joskus kuukausia sitten, enkä enää muistanut kirjaa edes odottaa. Lukupinossa se pääsi vuoroon heti, koska lähetys sattui olemaan postilaatikossa juuri samaan aikaan kun edellinen kirja oli loppunut.

Musta timantti on novellikokoelma ja samalla yhden novellin nimi. Kokoelma on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäisessä ja viimeisessä on ainoastaan yksi novelli, jotka vieläpä liittyvät toisiinsa. Luin kirjan melko pikaisesti, ja sen perusteella minulle jäi täysin epäselväksi, mikä oli näiden alku- ja loppuosien merkitys.

Novelleja on yhteensä 16, joten ne ovat kohtalaisen lyhyitä. Kaikki taitavat olla suunnilleen samanpituisia, mikä on hajalukijalle hyvä asia, sillä sopiva pätkä löytyy luettavaksi vaikka aikaa olisi kuinka vähän kerrallaan.

Pidin kokoelman jokaisesta tarinasta. Heikkoja kohtia ei ollut, mutta toisaalta mikään tarina ei myöskään noussut selvästi muita paremmaksi, vaikka ainahan joku miellyttää enemmän kuin joku toinen. Omiksi suosikeikseni jäivät tarinat, joissa mies yrittää peitellä sukupuolitautiaan vaimoltaan ja toinen, jossa pariskunta on ostanut lahonneen puutalon.

Olen ennenkin valittanut näiden kokoelmien lyhyyttä, ja täsmälleen sama tunne tuli nytkin. Ehkä sen vuoksi, että jokainen novelli miellytti minua, olisin halunnut jatkaa lukemista. Kustantajat hoi, patistakaa kirjailijoitanne kirjoittamaan muutama novelli lisää!

Satuin vastikään lainaamaan kirjastosta muutaman muunkin novellikokoelman, jotka mitä luultavimmin tulevat löytymään tästä blogista lähiaikoina. En panisi yhtään pahakseni sitä, että kyseiset kirjat yltäisivät juuri samalle tasolle kuin Musta timantti.

Minua ennen kirjasta ehti  jo bloggaamaan Kirsi.

1 kommentti:

  1. Hih, minullakin tämä odottelee vuoroaan... joten palaan lukemaan juttusi myöhemmin :-)

    VastaaPoista