maanantai 22. huhtikuuta 2013

Unohtumattomimmat kirjat

Sain Ammalta haasteen listata blogiaikana lukemani kymmenen parasta kirjaa. Koska olen vuosittain laatinut top-10 -bloggauksen kunkin vuoden parhaista lukukokemuksistani, niin muokkaan haastetta omalta osaltani sen verran, että listaankin kymmenen unohtumattominta kirjaa. Jotta varmistuisin siitä, että lista todella on se, mitä tarkoitin, tein luettelon pelkästään muistiini turvautuen. Nämä eivät siis ole välttämättä parhaita, ovat vain tulleet suunnilleen ensimmäisinä mieleeni.

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras. Tämä sai jonkin verran hyötyä vastikään lukemastani jatko-osasta Fraktaaliruhtinas, mutta en silti voi kieltää, etteikö Rajaniemen luoma tulevaisuuskuva olisi ollut erittäin mieleenpainuva.




Arto Salminen: Ei-kuori. Salmiselta en halua nostaa yhtä kirjaa yli muiden, joten Ei-kuori saa kunnian edustaa hänen koko tuotantoaan. Mikäli kirjat olisi pakko nostaa esiin vain yksi kerrallaan, niin tämä lista olisi aika yksitoikkoista luettavaa, sillä Salmisen nimi löytyisi silloin tasan kuudesta kohtaa.




Hilkka Ravilo: Mesimarjani, pulmuni, pääskyni. Voisi sanoa että samat sanat kuin Salmisenkin kohdalla, joskin ihan jokainen Ravilon kirja ei enää listalle mahtuisi. Salmisen kanssa ehdottomasti tärkein blogiaikainen uusi tuttavuuteni.

Antti Tuuri: Kylmien kyytimies. Olen lukenut Tuuria ensimmäisen kerran vasta blogini aikana, mutta hänen nimensä on toki ollut tuttu jo aiemminkin. Lakeuden kutsu toi hänelle Finlandia-palkinnon, mutta Kylmien kyytimies on jäänyt minulle mieleen paljon voimakkaammin.


Jonathan Glover: Ihmisyys. Todella tuhti tietokirja ja rankkaa luettavaa. Tämän jälkeen on vaikeuksia uskoa ihmisten hyvyyteen.
Esko Valtaoja: Kotona maailmankaikkeudessa. Jälleen yksi kirja edustamassa kirjailijaa. Valtaojan kirjoitustyyli on yliveto. Hän osaa kirjoittaa mukaansatempaavasti aiheista, jotka monien mielestä lähtökohtaisesti tuntuvat rutikuivilta.

Jari Tervo: Layla. Tervon kirjoja olen lukenut suurimmaksi osaksi jo ennen blogia, mutta en sentään kaikkia. Tervo on eittämättä mielikirjailijoitani, ja Layla kuuluu hänen kirjojensa kärkikaksikkoon.
Franz Kafka: Oikeusjuttu. Lukukokemus ei olisi oikeuttanut näin korkeaa sijoitusta, enhän nostanut tätä edes kyseisen vuoden kärkikymmenikköön. Sisältö on kuitenkin niin kiinnostavaa, että muistista Oikeusjuttu ei ole päässyt haihtumaan.
Jan Guillou: Pahuus. Tämä vain oli NIIN hyvä, ja antoi vielä ajateltavaakin. En voi kuin ihmetellä sitä, miksi tämä on edelleen ainoa Guilloulta lukemani kirja.

Kari Enqvist: Uskomaton matka uskovien maailmaan. Mielessäni Enqvist ja Valtaoja sijoittuvat melko pitkälti samaan kategoriaan. Puhtaasti tekstinä Valtaoja ehkä vie pidemmän korren, mutta pidän enemmän Enqvistin ajatuksista. Tämä kirja käsittelee lähinnä uskontoja, mutta on pakko mainita myös Monimutkaisuus, joka kertoi mielestäni huomattavan ymmärrettävällä tavalla ilmiöitä, jotka ovat kaikkea muuta kuin helposti ymmärrettäviä.

Tietokirjoilla näyttäisi olevan hienoinen etulyöntiasema. Monen kirjan lukeminen samalta kirjailijalta jättää niinikään vahvemman muistijäljen, samoin kuin kirjat, jotka ovat pakottaneet ajattelemaan.


Kaikkein unohtumattomimmat kirjat ovat tämän listan ulkopuolella, mutta ne olen lukenut ennen blogiaikaa, joten eivät kuulu tänne.


14 kommenttia:

  1. Näistä olen lukenut Pahuuden ja Oikeusjutun, Pahuutta on vaikea unohtaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin Oikeusjuttukaan ihan heti unholaan jää :)

      Poista
  2. Välillä oikein hävettää, että miten huonosti tunnen suomalaista kirjallisuutta, tai siis luen sitä. Kohta on vierähtänyt pari vuotta kotimaisesta lukemastani kirjasta. Varmasti hienoja teoksia listallasi. Kvanttivarkaan olen kyllä harkinnut lukevani, se voisi olla sellainen, josta pitäisin. Näistä ulkomaisista uskoisin Pahuuden olevan eniten meikäläistä. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, kuulostaa hurjalta! No, minä kyllä luen ainoastaan suomeksi, jolloin kotimainen kirjallisuus on luontevasti ensisijaisena kohteena. Mutta pari vuotta on pitkä aika, melkeinhän se on sama aika jonka olen blogia pitänyt.

      Poista
  3. Hyvä idea rajata TOP10 "unohtumattomuuden" näkökulmasta! Enqvist ja Valtaoja osaavat molemmat artikuloida ymmärrettävissä peruskysymysten äärellä. Taito kirjoittaa korostuu: ei ole fiksujen ihmisten tiedoista muille iloa, jos he eivät osaa niitä jakaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeastaan luin alkuperäisen haasteen vähän huonosti, mutta siinä vaiheessa olin jo niin tykästynyt tähän ideaan listata kirjat pelkästään muistin varassa, etten halunnut siitä enää luopua.

      Muistelen jonkun fysiikan luennoitsijan aikanaan sanoneen, että vasta silloin asian on ymmärtänyt kunnolla, kun sen pystyy selittämään ymmärrettävästi niillekin, joilla ei ole aiheesta kunnollisia pohjatietoja. Onneksi jotkut jaksavat myös tehdä niin.

      Poista
  4. Kotona maailmankaikkeudessa ja Ihmisyys ovat suursuosikkejani kautta aikojen. Pahuus kiinnostaa myös ja onkin jossain muistilistallani (jollain niistä noin sadasta). Enqvistiltä olen lukenut vasta suhteellisuusteoriaa käsittelevän teoksen, nämä uskontojutut ovat kyllä tuloillaan jossain vaiheessa.

    Kiinnostavia kirjoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tietysti kaikkia tämän listan kirjoja, mutta itse tuntisin kaikkein eniten vetoa Enqvistin uskontokirjoihin, jos sellaiset ylipäätään on lukulistalleen asettanut.

      Poista
  5. Kiva lukea näin erilainen lista; olen lukenut vain Laylan, eikä sekään ollut ihan mun juttuni. Mukavaa, että makuja on erilaisia! Osin blogisi ansiota on, että itse luin Arto Salmisen teoksia - kyllä mä aina kokeilen kaikkea ei-niin-mun-juttujani, pitäisi enemmän lukea tästä blogista löytyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukusuosituksiksihan nämä top10-listat ovatkin aivan omiaan!

      Poista
  6. Kyllä mä voin Jori sun kanssa lounaalle tulla:) https://www.helmet.fi/fi-FI/Vinkit/Uutispalat/Tama_kirja_muutti_elamani%2817982%29

    VastaaPoista
  7. Hmm. Listallasi on monta periaatteessa mielenkiintoista kirjaa, jotka kuitenkin ovat sen verran kaukana omasta kirjamaustani, etten voi olla ollenkaan varma, että niihin koskaan saisin aikaiseksi tarttua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sittenhän niistä voisi hyvin tulla unohtumattomia sinunkin blogissasi :) Sellaiset kirjat, joissa on joutunut ulos mukavuusalueeltaan, jättävät varmasti erottuvan muistijäljen, mutta ehkeivät ne silti kuulu top-listalle.

      Poista