keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Vuoden 2012 top 10

Kuten aiempinakin vuosina valitsen viime vuoden aikana lukemistani kirjoista kärkikymmenikön. Kirjat on siis voitu julkaista milloin hyvänsä; ainoa niitä yhdistävä ominaisuus on, että olen lukenut ne loppuun vuoden 2012 kuluessa. Yhteensä kilpailijoita on mukana 75; romaaneja, novellikokoelmia ja tietokirjoja. Sarjakuvia en ole vieläkään laskenut mukaan, koska en ole niitä oppinut arvostelemaan.

Kirjat eivät ole paremmuusjärjestyksessä kahta ensimmäistä lukuunottamatta.

1. Katja Kettu: Kätilö. Tämä tuntuu vähän tylsältä valinnalta, kun kirja oli jo aiemmin muiden bloggaajien niin suuressa suosiossa, että se voitti Blogistanian Finlandiankin. Mutta totuuden nimissä minun on todettava, että valinta oli erinomainen, ja olisi todennäköisesti saanut minultakin äänen (ääniä), jos olisin sen ajoissa lukenut.

2. Aki Ollikainen: Nälkävuosi. Tässä vaiheessa en vielä tiedä tämän vuoden Blogistanian Finlandian lopullista kohtaloa, mutta tylsien valintojen linja näyttää jatkuvan, sillä ilmeisesti tässä on kyseessä Kätilön seuraaja. Lyhyt kirja, mutta täyttäkin täydempää tavaraa. 

Kari Enqvist: Uskomaton matka uskovien maailmaan. Tietokirjoista tämä oli vuoden ykkönen, vaikka haastajatkin olivat kovia. Enqvistin kolahtamisesta kielii sekin, että luin syksyn aikana kolme hänen kirjaansa, mikä on pääasiassa kaunokirjallisuuteen keskittyvässä blogissa varsin suuri määrä.

Antti Tuuri: Kylmien kyytimies. Tästä pidin kovasti. Jos se olisi julkaistu tänä vuonna, olisin todennäköisesti antanut jopa yhden äänen Blogistanian Finlandiaan. Mieleen jäi erityisesti päähenkilön käytännöllinen pasifismi, hiljainen aseistakieltäytyminen. Sekin kertonee jotain, että innostuin tästä niin paljon, että luin heti perään samaisen Äitini suku -sarjan ensimmäisen osan Eerikinpojat.

Cormac McCarthy: Veren ääriin. Vaikuttavan realistinen kuvaus villistä lännestä kaikessa raakuudessaankin. Kirja on painunut mieleen, vaikka veriset, julmat kohtaukset ovatkin jo pikkuisen painuneet unholaan. Tunnelman luojana McCarthy on mestari.

Maarit Verronen: Karsintavaihe. Verrosen mainio dystopiakuvaus. Hyvin uskottava dystopia, joka nimenomaan kritisoi sitä, mitä voisi tapahtua jos ei kelkkaa riittävän aikaisin käännetä. Ei luonnonkatastrofeja tai mitään, vaan ainoastaan yhteiskunnan kehittymistä huonoon suuntaan.

Hilkka Ravilo: Nimeltään Eerika. Raviloa voisi pitää suorastaan pakollisena tällä listalla. Hänen kirjansa jäivät vuoden mittaan turhankin vähälle huomiolle, mutta osittain tämä selittyy säästelyllä: ei ahmita kaikkia herkkuja heti! 

Antti Tuomainen: Veljeni vartija. Mainio kirja, joka edustaa juuri sellaista kerrontatapaa joka kolahtaa minuun: useampi kuin yksi kertoja ja aikataso, ja langat punotaan lopussa yhteen. Näitä jaksaisi lukea vaikka kuinka.

Päivi Alasalmi: Tuo tumma nainen. Tämä on mukana pitkälti vetovoimansa vuoksi. Minä luen kirjani pätkissä, mutta tähän en malttanut olla palaamatta miltei koko ajan, kunnes huomasin kirjan jo loppuneen. Jospa vain voisikin tietää jo etukäteen, että on tällainen kirja kyseessä...

John Ajvide Lindqvist: Ystävät hämärän jälkeen. Ei-pakollinen kauhun ja tiiliskivien edustaja. Tämä veti puoleensa samaan tapaan kuin edellinen Alasalmikin (ja sattumalta luin ne peräjälkeen), mutta luettavaa riitti paljon pidemmäksi aikaa. Ei aivan perinteinen vampyyritarina, mutta toimi mainiosti. Lindqvist on vahvasti mukana TBR-listallani.

Jälkihuomioita:
Jos arvioisin jokaista kirjaa erikseen, nostaisin mahdollisesti Enqvistiltä esiin myös Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat ja toisaalta ottaisin mukaan Arto Salmisen Kalavaleen. Ajattelen kuitenkin tällä listalla enemmänkin kirjailijan kaikkia lukemiani kirjoja, ja Salmisen nostin ansaitsemalleen paikalle jo viime kerralla. En halunnut tehdä tästä top15:ttä, mutten malta olla antamatta vielä "kunniamainintoja" Kafkan Oikeusjutulle ja Marja Björkin Prolelle. Molemmat olivat hyviä ja painuivat mieleen, mutta jäivät tällä kertaa varsinaisen listan ulkopuolelle. Asko Jaakonahon Onnemme tiellä tulikin jo mainittua Blogistanian Finlandia -äänestyksessä.

13 kommenttia:

  1. Minulla on yhä Kätilö lukematta. Tänä vuonna aion sen vihdoin lukea!

    VastaaPoista
  2. Minullakin Kätilö tuli vasta jälkijunassa, samaan tapaan kuin nyt Jää. Toisaalta: mikäpä on parempi tapa aloittaa uusi vuosi kuin mahtikirjalla! Kätilö oli minunkin tämän vuoden ehdoton numero ykkönen!

    VastaaPoista
  3. Kätilöstä ajattelin etukäteen hieman, että mahtaako se olla kaiken kohkauksen väärti, mutta kyllä se vain oli!
    Siinä on kieltämättä puolensa, että tietää luvassa olevan tosi hyvän kirjan. Minäkin sain Jään joululahjaksi, mutta taidan pikkuisen vielä säästellä.

    VastaaPoista
  4. Minäkin oli jo samassa puuhassa, mutta luovutin sitten. Liikaa hyviä kirjoja. Siitä olen kuitenkin aivan varma, että Kätilö oli viime vuoden vaikuttavin ja paras lukukokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tähän kannata liian vakavasti suhtautua. Ja kun on kyse ikiomasta listasta, niin voihan top kymppiin laittaa vaikka parikymmentä kirjaa, jos niin tahtoo :)

      Poista
  5. Minulla on kätilö parhaillaan kesken - ensimmäisenä Koen 13 kotimaista kirjailijaa haasteessa... Olen aika alussa, mutta imua tuntuu riittävän jo tässä vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kaikki kirjat olisivat noin hyviä, niin haasteita ei tarvittaisi lainkaan.

      Poista
  6. Olenkohan ainoa joka ei Kätilöstä syttynyt? No joo, mutta Nälkävuodellehan kävi Kätilöt ja täytyyhän sekin toki lukea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet se poikkeus joka vahvistaa säännön :)

      Poista
  7. Mielenkiintoinen lista! Olen lukenut top kympistäsi vain Alasalmen, pidin myös.

    VastaaPoista
  8. Hyviä vinkkejä - mulle tuntematon tuo Antti Tuomainen, kuulostaa kiinnostavalle, taidan ottaa lukulistalle, samoin kuin Ravilon. Kätilö ei minulle ollut järisyttävä, toisin kuin Nälkävuosi. Nehän ovat melkein vastakohdat, toinen runsas ja rönsyävä, toinen niukka, molemmat vahvoja tunnelmissaan.

    VastaaPoista
  9. Arja ja Luru: Raviloon kuuluu tutustua. Minun lukemistani hänen kirjoistaan käy mikä vain muu kuin Muovikassimies.

    VastaaPoista