keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Steampunk!

J.S.Meresmaa & Markus Harju (toim.): Steampunk! 
Kansi: J.S.Meresmaa 
Osuuskumma 2012 
Sivuja: 311 

Kumman rakas oli ensimmäinen Osuuskumman kustantama antologia ja Steampunk! on toinen. Kirjan takakannessa julistetaan isoin kirjaimin, että "Silinteriscifi rantautuu Suomeen!" Mitä ilmeisimmin tätä kirjallisuudenlajia ei aiemmin ole liiemmin ollut tarjolla. Kyse on siis jonkinlaisesta ulkoisesti 1800-luvulta näyttävästä tyylisuunnasta, johon kuuluu mielikuvituksellisia mekaanisia koneita. Nimensä mukaisesti koneiden kuuluu olla höyrykoneen kaltaisia, siis puhtaan mekaanisia, ilman elektroniikan hienouksia. Paljon liikuvia osia, kilinää ja kolinaa, ei virtapiirejä, ledivaloja ja piipityksiä.

Etukäteen en osannut oikein nähdä tämän tyylisuunnan viehätystä kirjallisuudessa, visuaalisesti kyllä. Onko sillä niin väliä, onko tarinassa esiintyvässä laitteessa käyttövoimana höyry vai sähkö tai jopa ydinenergia? Jollei siinä nimenomaan ole koko tarinan juju - kuten ei useinkaan näytä olevan - niin heikentyykö tarina höyryn vaihtuessa sähköksi ja sankarittaren pukeutuessa johonkin muuhun kuin korsettiin? Ja vastaavasti toisin päin: riittääkö se oikeuttamaan tarinan olemassaolon, että siitä löytyvät edellä mainitut elementit?

Tällä kertaa antologia oli minusta melko tasainen. Ikävä kyllä se ei ole kehu, sillä yhdeksästä tarinasta ainoastaan yhdestä tuli sellainen tunne, että se voisi toimia tämän teemakokoelman ulkopuolellakin. Kyseinen novelli on Anni Nupposen "Joka ratasta pyörittää", mutta siinäkin melkein 50 sivun pituus on todella ylitsepursuava steampunkin ulkopuolisen osuuden määrään nähden. Shimo Suntilan "Kruunun vihollinen" oli ihan kiinnostava, mutta loppui pahasti kesken. Siitä tuli tunne, että kyse olisi pidemmän novellin tai jopa romaanin osasta, jota ei nyt viety loppuun saakka.

Muita novelleja en sitten mainitsekaan erikseen, sillä koin niiden olevan olemassa pelkästään steampunkin vuoksi. Jos se riisuttaisiin, jäisi jäljelle valitettavan vähän. Joku on ennalta-arvattava, toinen yksinkertaisesti sisällöltään köyhä, kolmas ei vain jaksa herättää kiinnostusta.

Minun silmissäni Steampunk! ei yllä Kumman rakkaan tasolle. Toisaalta se onkin kohdistettu melko tarkkarajaiselle yleisölle teemansa puolesta, siinä missä edellinen koskettaa kaikkia. Sellainen jälkimaku väistämättä jäi, etten oikein kuulu kirjan kohdeyleisöön. Olisi kiinnostavaa kuulla, miten tämän tyylisuunnan ystävät kirjan kokevat.

7 kommenttia:

  1. Mä olen ulkomaista steamia lukenut jonkin verran, ja vähän samoissa fiiliksissä. Suntilan novellissa oli niin mielenkiintoista maailmankehittelyä, että haluaisin lukea koko romaanin. Tykkäsin myös siitä pohojalaas-meiningistä, se oli napakka novelli, jossa höyrykone puolsi paikkansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suntilan novellissa nimenomaan olisi ollut hyvä lähtökohta tarinalle, joka olisi pärjännyt oivallisesti ilman steamiakin.

      Poista
  2. Kuulostaa vähän samalta idealta kuin viimeksi lukemassani (The Parasol Protectorate) sarjassa - tosin siinä olivat koneet sivuosassa ja maailman erilaisuus perustui siihen, että osana viktoriaanista yhteiskuntaa toimivat myös ihmissudet ja vampyyrit... Silti, yliluonnollisten olioiden vaikutus teknologian kehitykseen ja elämäntapojen erilaisuuteen oli kuvattu ihan hauskasti :-)

    VastaaPoista
  3. Vielä - tuo mainitsemani sarjahan on ihan puhdasta hömppää, mutta juuri tuo yhteiskunnan erilaisuus ja tekniset vempaimet olivat hauskoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten sinä voisit pitää tästäkin.

      Poista
    2. Täytyy kokeilla - ilmeisesti Elisa Kirjassa ihan kohtuuhintaisena tarjolla :-)

      Poista
    3. Hinta näyttää tosiaan järkevältä. Tätä lisää!

      Poista