sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Inna Patrakova: Kultahammas

Inna Patrakova: Kultahammas 
Kansi: Laura Noponen & Riku Isohekka 
Suomennos: Eero Balk 
Helsinki-kirjat 2012 
Sivuja: 167 

Olen aiemmin blogannut Patrakovan kirjasta Naapurit, joka oli mukavan hyväntuulinen kirja. Kuulin kirjailijan haastattelua Helsingin kirjamessuilla, ja siitä tuli tunne, että Kultahammas varsinkin kannattaisi lukea, sillä hän hyödyntää siinä kokemuksiaan matkaoppaana, eikä ole vaikea kuvitella, että luotsatessaan bussilastillisia venäläisiä turisteja ehtii matkan varrella sattua yhtä jos toistakin.

Päähenkilönä on pietarilainen matkaopas Daša ja toisaalta se bussilastillinen turisteja, jotka ovat kolmen päivän mittaisella matkalla Suomeen vappuna 1997. Oikeastaan juonesta ei tämän enempää tarvitsekaan mainita, sillä siinä on jo hyvinkin yhden kirjan tarpeiksi. Ennen kuin matka on päässyt edes valtioiden rajalle saakka, on lukijalle jo kerrottu tukku tosiasiota venäläismatkailijoista, jotka tietenkin suomalaisittain vaikuttavat hauskoilta tai erikoisilta.

Kirjoittaja ei ole sortunut siihen, että olisi koonnut yhteen reissuun tapahtuvaksi kaiken mahdollisen, vaan pysyttelee uskottavuuden rajoissa. Kussakin vaiheessa voi kutenkin kertoa mikä voisi olla mahdollista ja tapahtunutkin joskus, ja juuri siitähän lukija haluaakin kuulla.

Kultahammas on nopealukuinen kirja, jota ei ole turhaan ryhdytty pidentämään, vaikka se takuulla olisi ollut helppoa. Mielestäni valinta on oikea, sillä kyseessä on kuitenkin vain turistibussimatka, eikä jotain elämää suurempaa. Se, mikä nyt on hauskaa, muuttuisi nopeasti tylsäksi. Sanoisin, että tässä aihe tarjotaan juuri sopivan kokoisena annoksena. Mukava välipalakirja!

Bussin kyydissä on matkustellut myös Mari A.

10 kommenttia:

 1. Muistan myös kuulleeni Patrakovaa kirjamessuilla =D

  Patrakova on tosiaankin ihastuttanut minut mukaansa jokaisessa kirjassaan. Ovathan nämä kirjat kovin stereotyyppisiä hahmoja ja juttuja täynnä, mutta mikäpä hauska kirja ei olisi. Ihanan hyväntuulinen kirja tämäkin oli. Pidin ja jotenkin sopi hetkeen, kun matkustin Vihdintietä hullun bussikuskin kyydissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stereotypioita tai ei, tarinan kokisi puutteelliseksi jollei oikeita hahmoja löytyisi. Ja kirja kyllä toimii ilman tuollaista lisäjännitystäkin :)

   Poista
 2. Hmmm... tämä kuulostaa siltä, että sopii kiireisen ajan iltalukemiseksi :-) Pistetäänpä lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, lukeminen onnistuu hyvin pätkissäkin, mikään tärkeä ajatus ei jää kesken.

   Poista
 3. Ostin kesällä Patrakovan "Naapurit" (onneksi alennuksen alennuksesta), mutta kirja jäi minulta kesken. Olen varmaan liian tosikko, mutta en vaan kestänyt niitä molemmin puolisia stereotypioita. Joten jätän tämän suosiolla väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä stereotypiat jäävät lähinnä venäläisten puolelle, mutta toki niitä on sitten kosolti.

   Poista
 4. Luen ihan liian harvoin ns. hyvänmielen kirjoja. Tämän voisin laittaa ihan korvan taakse, välipalakirjojakin pitäisi muistaa lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tunnistan itsessäni selvästi tarpeen välipalakirjoille, etenkin jos on lukenut jotain pitkää, raskasta tietokirjaa. Näitäkin ehdottomasti tarvitaan!

   Poista
 5. Tämä oli tiiviydessään ja toteavuudessaan mainio. Häiritsee, kun Patrakovaa verrataan Arto Paasilinnaan. Patrakovan terävyydellä on ehdottomasti mustanpuhuva, paasilinnaspedeilyn ylittävä ulottuvuutensa.

  Ja mitä vikaa on "stereotyypeissä"? Mitä ne itse asiassa ovat? Jostainhan ne syntyvät! Koko käsitettä en sulata ma. Jos eivät mm. Oksanen ja Patrakova saa "stereotyypittää" suomalaisia ja venäläisiä äijiä juopoiksi moukiksi, niin mitä kirjallisuuteen jää? Kolmen tähden pikkukivaa viihdehyminää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minulle kyllä Paasilinna tästä mitenkään tule mieleen.

   Ei stereotyypeissä välttämättä vikaa ole, huono puoli on vain se ennalta-arvattavuus. Huumori on herkkä taiteenlaji, jollekin ne stereotyypit eivät vain uppoa.

   Poista