maanantai 31. joulukuuta 2012

Juha-Pekka Koskinen: Paholaisen vasara

Juha-Pekka Koskinen: Paholaisen vasara 
Helsinki-kirjat 2011 
Sivuja: 239 

Välipäiväkauhua. Jostain syystä tiesin jo ennalta, että joulun välipäivinä olisi joku kauhukirja paikallaan, ja JP Koskisen Paholaisen vasara oli lukulistallani juuri oivallisessa asemassa.

Matias Rakola on väitöskirjaansa kirjoittava jatko-opiskelija, joka saa kesäyönä puhelun mielisairaalasta: siellä on potilas, joka sopii mitä parhaiten hänen tutkimukseensa. Potilas kuvittelee olevansa 1400-luvulla Romaniassa elänyt prinssi Vladislaus, joka tunnetaan paremmin kreivi Draculan esikuvana. Kauhutarina kun on kyseessä, alkaa mielisairaalassa tapahtua outoja asioita, jotka huipentuvat raakaan murhaan.

Tähän saakka juoni kuulostaa ihan tavanomaiselta vampyyritarinalta, mutta yllätys oli iloinen kun näin, että jatko oli jotain aivan muuta. Mitään paljastuksia en aio tehdä, sillä tarina nojaa vahvasti juoneensa ja paljastukset todella pilaisivat sen. Kirjoittaja on itsekin tiennyt sen, miten tavanomaiselta alku kuulostaakaan ja käyttänyt hyväkseen niitä odotuksia, jotka lukijalle väistämättä siitä syntyy. Se auttaa pitämään yllä jännitystä loppuun saakka, jolloin oivaltaen punottu rakennelma viimein paljastuu kokonaisuudessaan.

Yllätyksellisyydessään tämä oli erittäin pirteä esitys. Wikipedia kertoo Koskisen kuuluvan reaalifantastikot-kirjailijaryhmään. Jo termi kuulostaa siltä, että se sopii erityisen hienosti siihen, miten minä suhtaudun fantasiaan. On siis selvä juttu, että aion lukea hänen muitakin kirjojaan.

Muita arvosteluja löytyy niin lukuisa määrä, etten ryhdy niitä listaamaan lainkaan.

2 kommenttia:

 1. Katson joka kerta, että kannessa on Tuomas Holopainen :D

  Tämä(kin) pitäisi lukea, suomalaista kauhua ei ole juurikaan tullut luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta kannen henkilö näyttää kirjailijalta itseltään, olisi kiva tietää onko se hän.

   En pidä tätä kovin "kauheana", mutta suosittelen kyllä!

   Poista