maanantai 5. toukokuuta 2014

Jyrki Ukkonen: Ahneuden kartta

Jyrki Ukkonen: Ahneuden kartta
Gummerus 2014
Sivuja: 388

Tämän kirjan valitsin luettavaksi puhtaasti kustantajan mainoksen ja kirjan nimen perusteella. Oletin aiheena olevan valtioiden välisen valtapelin, jossa ahnehditaan pohjoisia merialueita keinoja kaihtamatta ja ympäristöarvoista piittaamatta. Oletukseni ei aivan täysin osunut kohdilleen. Jos aiheen osalta oletus menikin pikkuisen pieleen, niin muilta osin sisältö osoittautuikin oivalliseksi.

Kyseessä on siis jännäri tai dekkari - miten vain. Bergeniläinen naispoliisi tutkii ensin asuntomurtoa ja myöhemmin samaisen asunnon omistajan mökillä sattunutta kuolemantapausta, omistajan reissatessa mm. pohjoisnavalla venäläisretkikunnan mukana, eikä siltäkään matkalta dramatiikkaa puutu. Koska poliisi on eniten pääosassa, niin tietysti myös hänen tutkimansa tapaukset ovat siinä sivussa. Bergenissä henkirikokset tarkoittavat yleensä pikaistuksissa tehtyjä tappoja, joten kun kerrankin saadaan murha tutkittavaksi, niin siitä pidetään myös kiinni.

Ukkosen teksti toimii, ja näkökulmia vaihdellaan välillä, mutta ei niin orjallisen tasaiseen tahtiin kuin monissa muissa dekkareissa. Välillä tulikin mieleeni jo, että mahtoiko se vaihtelu loppua kokonaan. Ilahduin kovasti siitä, miten langat lopussa punottiin yhteen, se kohotti kummasti kirjan arvoa silmissäni. Yllättävän vähän sitä ilmiötä onkin vastaan tullut, tai ainakaan siinä ei ole onnistuttu yhtä hyvin kuin tässä.

Hauskana yksityiskohtana tekee mieli mainita se, miten Gummeruksen sivuilla olevassa esittelyssä henkilöiden nimet eivät ole osuneet aivan kohdilleen. Jonathan Beck on kirjassa kyllä, mutta hän on sen jäätikkötutkijan - Jacob Beckin veli. Rikoskomisario, joka siis on se mainitsemani naispoliisi, puolestaan on vaihtanut nimeään Mette Blomista Varja Fossiksi. Mette olisi minun mielestäni parempi nimi, sillä kirjaa lukiessani varmistuin Varjan sukupuolesta vasta sivun 100 jäätyä jo taakse.

4 kommenttia:

 1. Minäkin luin tämän jokin aika sitten, mutta enpä käynyt ollenkaan kustantajan esittelysivulla. Siellähän on nimet todellakin ihan miten sattuu. :D

  Tykkäsin kirjasta, vaikkakin Fossin hahmo jätti minut hieman kylmäksi. Kirjassa oli mukavan kansainvälinen ilmapiiri. Kiva, kun suomalaisissa dekkareissa/jännäreissä ei pyöritä aivan kotinurkilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olisin tykännyt Fossista enemmän, jos ei hänellä olisi ollut lainkaan henkilökohtaisia ongelmia. Ihan juuri siksi.

   Poista
 2. Ukkosta on kehuttu toisaallakin, pitääpä tutustua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tutustua, omassa lajissaan tämä on mainio kirja.

   Poista