sunnuntai 24. elokuuta 2014

Mitä Matti tarkoittaa?

Mitä Matti tarkoittaa? - Esseitä Matti Nykäsestä
Toimittanut Benita Heiskanen
Savukeidas 2013
Sivuja: 147

Kaikki tuntevat Matti Nykäsen. Urheilusankari ja erityisesti lööppijulkkis. Matti on saanut niin valtavan määrän palstatilaa, nimitys "koko kansan Matti" pitää paikkansa useammallakin kuin yhdellä tavalla ymmärrettynä. Hänen repliikeistään on koottu kokonainen kirja, joskaan se ei ole juuri tämä.

Olisi kuitenkin parempi sanoa, että kaikki kuvittelevat tuntevansa Matti Nykäsen. Se Matti, joka lehdissä näkyy, on niiden omaa tuotosta, jolla ei välttämättä ole paljonkaan yhteistä oikean ihmisen kanssa. Niinpä parhaiten olisikin sanottu, että kaikki tuntevat ilmiön nimeltä Matti Nykänen. Tässä kirjassa on seitsemän esseetä, jotka käsittelevät nimenomaan tuota ilmiötä eri kanteilta.

Urheilija, alkoholi, musiikki, ilmiön koomisuus, parisuhteet, suomalainen suurmies ja Matti yleisön kannalta - siinä ne näkökulmat, joihin esseet tarttuvat. Itse olisin kaivannut lyhyen katsauksen myös synkempään puoleen, eli Mattiin moninkertaisena väkivaltarikollisena, mutta on toisaalta ymmärrettävää, että tällainen kirja pyrkii pysyttelemään jokseenkin positiivisena. Vastapainona olisi myös hauskaa kuulla, millainen Matti on ihmisenä, mutta sehän ei oikeastaan tähän kuulukaan, kun aiheena on nimenomaan ilmiö, ei ihminen.

Tämä on aika hauska idea kirjalle, ja Savukeidas on näemmä julkaissut muitakin vastaavia. Täytynee tutustua.

4 kommenttia:

 1. Voi Mattia. Varmasti ilmiö on erilainen kuin ihminen itse, mutta kyllä välillä silti käy sääliksi. Harmi, ettei kirja mene syvemmälle myös ihmiseen ilmiön takana eli jääkö vähän turhan paljon lehtien lööppien tasolle ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittajat ovat nimenomaan kulttuurintutkijoita, joten heille tämä tapa sopii. Lukijaa tietysti kiinnostaisi se ihminenkin, mutta siitä kirjoittaminen olisi haastava tehtävä.

   Poista
 2. Tämä voisi olla kiinnostava kirja, kiitos lukuvinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tämä kiinnostaa, niin kannattaa vilkaista Savukeitaan kirjoja muutenkin.

   Poista