keskiviikko 27. elokuuta 2014

Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein

Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein
Otava 2014
Sivuja: 317

Kukapa ei olisi joskus haaveillut lottovoitosta. Oikein isosta sellaisesta. Niin tekee myös Kaikki oikein -kirjan päähenkilö Eevi. Hän on ollut 15 vuotta naimisissa Karin kanssa. Heillä ei ole lapsia, eikä näytä olevan tulossakaan. Kosmetologin työ tuntuu kovin tylsältä, ja iänikuinen penninvenyttäminen saa arjen tuntumaan kovin tylsältä: ei ole mitään odotettavaa. Ilmeisesti päähenkilöllämme ei ole myöskään harrastuksia. Shoppaaminen olisi kivaa, mutta sehän vaatisi rahaa.

Kari puolestaan vaikuttaa kohtuullisen tyytyväiseltä elämäänsä. Hän ei lasiin sylje, kavereiden kanssa on kiva puuhastella musiikin parissa ja kotonakin on vaimo odottamassa, asiat ovat siis oikeastaan ihan hyvin mallillaan. Jos Eevillä ei ole mitään odotettavaa, niin Karille riittää se, kun seuraava ryyppykerta on nopeanpuoleisesti edessäpäin.

Hetken mielijohteesta Eevi tulee jättäneeksi lottokupongin, ja tietysti voittaa yksin seitsemän miljoonan päävoiton. Pariskunnan elämä kokee mullistuksen, tai ainakin sille on taloudelliset edellytykset olemassa. Mutta mitä sellaiset ihmiset rahalla tekevät, jotka eivät haaveile oikein mistään? Pelkästä rahapulasta vapautumiseen ei vielä tarvita paljonkaan. Myöskään alkoholistin elämä ei valtavasti muutu, jos hän vaihtaa halvan viinan vähän kalliimpaan.

Jos muuttuu kertaheitolla rikkaaksi, ja myös läheiset saavat siitä tietää, niin on turha kuvitellakaan kaiken pysyvän ennallaan. Äkillinen rikastuminen muuttaa väistämättä muiden suhtautumista, ja sen saa myös Eevi kokea. Veikkauksen johtajan suuhun on pantu viisaat sanat: "kaikki haluavat lottovoiton, mutta kukaan ei halua olla lottovoittaja." Useimmat haluaisivat pitää aiemman elämänsä sellaisenaan ja muuttaa ainoastaan sen, että rahaa on paljon enemmän, ja sitä pitäisi myös voida käyttää kaiken muuttumatta. Kokolailla mahdoton yhtälö, sanoisin.

On hauskaa lukea, mitä pariskunta lottovoittajana päätyykään tekemään ja miten heidän elämänsä muuttuu. Härkönen ei tarjoa mitään suoraa reseptiä, miten voittajan tulisi menetellä, muttei onneksi myöskään kuvaa voittoa viime kädessä onnettomuutenakaan. Voittajankaan rahahuolet eivät ole suinkaan ohi, ne ovat vain muuttaneet muotoaan.

Tämä oli oikein viihdyttävä kirja. Olen joskus ammoisina aikoina lukenut Häräntappoaseen, mutta näyttää vahvasti siltä, että joudun lukemaan Härköseltä vielä jotain muutakin.

6 kommenttia:

 1. Hauskalla tavalla Härkönen lottovoittajan maailmaa kuvaa. Kyllä ehdottomasti kannattaa kirjailijan muihinkin teoksiin tutustua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä yllätti minut positiivisesti. "Vielä yksi" -ilmiötä ei oikein osaa etukäteen odotella, vaan se tulee aina bonuksena :)

   Poista
 2. Hyvin realistisen oloinen kuvaus lottovoitosta. Kun ei oikein usko koko juttua, ja sitten kun uskoo, menee hieman tai vähän enemmän sekaisin. Mutta kuten sanot, muutos tulee vaikkei haluaisi, ja taaksepäin ei voi mennä. En kyllä pitänyt näistä henkilöistä, mutta todellisen oloisia ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkilöistä tuli mieleeni, että yhtään uutta kaveria ei pariskunnalle tullut - Karin juoppotuttuja en sellaisiksi laske. Senhän he myös menettivät, että kaikkien uusien tuttavuuksien kanssa joutuu olemaan pahemman kerran varpaillaan.

   Poista
 3. Arjan tavoin minäkään en pitänyt näistä henkilöistä.
  Mutta noin muuten pidin kyllä kirjasta, joka ainakin joksikin aikaa vähensi omia voittohaaveita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se voitto tässä tosiaan niin autuaaksi tehnyt, että ainakaan Veikkauksen tätä kannattaisi mainostaa :)

   Poista