perjantai 6. joulukuuta 2013

George Gamow: Herra Tompkins fysiikan ihmemaassa

George Gamow: Herra Tompkins fysiikan ihmemaassa
Art House 1999, alkup. 1965 
Sivuja: 192 

Taas on luvassa populaaria fysiikkaa, tällä kertaa ulkomaisen kirjoittajan kynästä. Herra Tompkins on varsin perinteikäs hahmo, joka on seikkaillut Gamowin teoksissa jo 1940-luvulta saakka. Tämä kirja on suomennos alkuteoksesta Mr Tompkins in Paperback vuodelta 1965, joka puolestaan on täydennetty versio kirjoista Mr Tompkins in wonderland (1940) ja Mr Tompkins explores the atom (1945). Kirjoittajalla on fysiikan saralla muitakin ansioita kuin pelkkä tieteen popularisointi; hän mm. ennusti kosmisen taustasäteilyn olemassaolon, joka on vahva todiste alkuräjähdysteorian puolesta.

Moderniin fysiikkaan kuuluu arkipäiväisen elämän kannalta täysin vieraita osa-alueita kuten suhteellisuusteoria ja kvantti-ilmiöt. Gamowin lähtökohtana on ollut viedä päähenkilö herra Tompkins unissaan maailmaan, jossa joillekin fysiikan perusvakioille kuten valon nopeudelle tai Planckin vakiolle on annettu niin paljon poikkeava arvo, että ilmiöt kuuluvatkin arkipäivään.

Vierailukohteina on esim. kaupunki, jossa valon nopeus on vain 15 km/h, ja vaikkapa pyöräilijät näyttävät kummallisen lyhyiltä. Hauska on myös maailmankaikkeus, joka on läpimitaltaan vain muutama kilometri. Biljardinpeluu näyttää kovin erilaiselta, kun pelivälineet onkin tehty aineesta, jolle Planckin vakio on niin suuri, että liikkuvat pallot eivät enää näy tarkasti.

Lähestymistapa on mitä mainioin, ja samalla eittämättä selkein ja helpoimmin käsitettävä, joka minulle on vastaan tullut. Ensimmäiseksi kosketukseksi näihin ilmiöihin tämä sopii hienosti. Minä olen ehtinyt lukea samoista aiheista jo kirjan jos toisenkin, mutta Gamowin esitystapa kykeni edelleen valaisemaan asioita lisää, vaikka ainuttakaan uutta asiaa ei vastaan tullutkaan.

Suosittelisin mieluusti tätä kirjaa ensikosketukseksi populaariin moderniin fysiikkaan lukijale, jolla ei ole välttämättä taustatietoja lainkaan, ellei kirja olisi niin vanha. Esim. suhteellisuusteorian osalta artikkelit olivat käsittääkseni aivan kurantteja edelleen, mutta erityisesti hiukkasfysikan osalta pahan kerran vanhentuneita. Esim. protoni ja neutroni esitellään alkeishiukkasina ja Gamow jopa pitää erittäin todennäköisenä sitä, että ne sitä myös ovat, mutta nykylukija tietää asian olevan toisin. Tietääkseni ainakin jostain Gamowin kirjasta on tehty ajantasaistettu versio, ja mahdollisuuksien mukaan se lieneekin parempi valinta.

Hauskojen ja valaisevien tarinoiden lisäksi oli kiinnostavaa nähdä, miten oman aikansa huippufyysikko onkaan asioita kuvaillut sen ajan parhaan tietämyksen valossa. Voisi lyödä vaikka vetoa, että Gamow itse olisi antanut merkittävän osan parillisista elimistään, jos olisi saanut nähdä ja tietää sen, mitä fysiikasta nykyään tiedetään. Siinä valossa lukijakin tuntee itsensä onnekkaaksi, kun tietää niiden olevan ulottuvillaan.

Kernaasti näkisin herra Tompkinsin jatkavan seikkailujaan tuoreimpien saavutustenkin osalta. Suomennettu on ainakin vuonna 2001 kirjoitettu Herra Tompkinsin uusi maailma. Sekin täytynee laittaa lukulistalle.



2 kommenttia:

  1. Kiintoisa kirja, olen lukenut Gamowilta Maailmankaikkeuden syntyä käsittelevän teoksen, ja Hawkingin teoksesta päättelin, että kaveri olisi ollut tyrkyllä Fysikan Nobel-palkinnon saajaksi, minkä voi päätellä bloggauksesi avauskappaleestakin (keksi taustasäteilyn :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enqvist kertoi Kosmoksen hahmossa koko lailla paljon Gamowista, ja siitä tähän kirjaankin innostuin. Senkin kuvauksen perusteella hän vaikutti hyvinkin Nobel-ehdokkaalta.

      Poista