Timo Kaitaro & Markku Roinila (toim.): Filosofin kuolema
Kansi: Annaleena Hakatie
Summa 2004
Sivuja: 342
Filosofeilla on usein moninaisia ja monisyisiä näkemyksiä kuolemasta. Mutta miten he suhtautuvat siihen silloin, kun kyse onkin ihka omasta kuolemasta, ja vieläpä hyvin pian tapahtuvasta? Tässä kirjassa kerrotaan yhteensä 40 tarinaa filosofin ja kuoleman kohtaamisesta, aina antiikin ajoilta nykypäivään saakka.
Ymmärrettävästi kertomukset kunkin filosofin henkilökohtaisista kokemuksista tarkentuvat huomattavasti sitä mukaa, mitä tuoreemmasta tapauksesta on kyse, ja sen myötä usein nousee myös kertomuksen kiinnostavuus. Vanhimpien filosofien kohdalla on pitkälti kerrottu vain ko. herran oman filosofian suhteesta kuolemaan. Onneksi poikkeuksiakin on, ja esim. Sokrateen kuolema on varsin tarkasti tiedossa. Kiinnostavimmat tapaukset olivat sellaisia, joissa on yleensäkin tapahtunut jotain kertomisen arvoista. Eihän siitä voikaan kovin kummoista tarinaa saada aikaiseksi, jos vanhus kuolee rauhallisesti ja luonnollisesti kotonaan.
Eipä tämä kirja juurikaan ajatuksia herättänyt, lähinnä heräsi kiinnostus tutustua joidenkin filosofien ajatuksiin paremminkin, mutta heti samalla seurasi lannistuminen, kun kyse olisi niin toivottoman laajasta ja työläästä urakasta.
Ilmeisesti tällä kirjalla olisi jonkinlainen sisarteoskin, nimeltä Kuoleman filosofia. Se kuulostaakin kiinnostavammalta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti