perjantai 1. huhtikuuta 2016

Tony Johansson: Kolmas matkustaja

Tony Johansson: Kolmas matkustaja
Suomennos: Petri Stenman
Like 2016, alkup. 2014
Sivuja: 300

Tässä on jälleen kirja, jonka Like lähtetti postilaatikkooni pyytämättä. Kyseessä on minulle entuudestaan tyystin tuntemattoman kirjailijan poliittinen jännäri.

Landskronan kadulta löytyy yliajon uhrina kuolleen miehen ruumis. Poliisi tietysti tutkii asiaa, muttei pääse puusta pitkään. Jokin ajan kuluttua kirjan päähenkilö, toimittaja Erik Larsson, saa vihjeen ja yhteydenottopyynnön asiasta. Yhteydenottaja on kovin arka, koska hän on laiton maahanmuuttaja. Erik tapaa hänet mahdollisimman varovaisesti, mutta silti käy niin, että yhtäkkiä suojelupoliisi tai jokin muu vastaavanlainen taho, jonka ei tarvitse selitellä tekemisiään, kaappaa vinkkimiehen voimakeinoja kaihtamatta, eikä silläkään ole niin väliä, että miehen vaimo tulee samassa rytäkässä ammuttua kuoliaaksi.

Siinähän sitä oli juonelle alkua, eikä tarvitse olla suuri visionääri arvatessaan, ettei toimittaja jätä asiaa sikseen. Juoni etenee jouhevasti, eikä lukiessa tule tarvetta jättää kirjaa pöydälle. Loppua kohti alkaa tulle mieleen, että miten tämän muka saa paketoitua enää näin vähässä sivumäärässä, mutta kyllähän se onnistuu. Minut se tapa sai yllätettyä, vaikka asiaan liittyikin myös ennalta arvattava piirre.

Ei Johanssonilla ole syytä kirjaansa hävetä, vaan aivan päinvastoin. Esikoiskirjailijalta ihan kelpo teos. Poliittisten piirteiden johdosta tämä toiminee Ruotsissa paremmin kuin Suomessa, tai ainakin maan asioiden tuntemisesta on varmasti apua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti