sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Tuomas Vimma: Ruutukymppi

Tuomas Vimma: Ruutukymppi 
Kansi: Tuomo Parikka 
Gummerus 2013 
Sivuja: 348

Ruutukymppi jatkaa Vimman edellisen romaanin Raksa tarinaa. Miellikuvani mukaan Raksa ei jäänyt sellaiseen tilanteeseen, joka olisi varsinaisesti kaivannut jatkoa, mutta mitä ilmeisimmin kirja oli niin onnistunut, että samasta kannatti jatkaa.

Päähenkilö Sami on jatkanut Hyperborealla päätyen toimitusjohtaja Danikan luottoprojektinvetäjäksi, ja onkin viihtynyt tehtävässään poikkeuksellisen pitkään. TV-tuotantoyhtio Selene Media ottaa Hyperboreaan yhteyttä tarkoituksenaan aloittaa telkkarissa remonttiohjelma, joka poikkeaisi muista. Firma on valittu hyvän maineensa perusteella, se hoitaa remonttinsa oikeasti kunnolla, eikä pyri kusettamaan asiakkaitaan. Danika hylkää tarjouksen suoralta kädeltä pelkästään tuotantoyhtiön nokkamiehen ulkoisen habituksen perusteella.

Samaan aikaan Hyperborealta pyydetään tarjousta valtavasta erittäin korkean profiilin remontista, jonka suunnittelijana toimii kansainvälisesti tunnettu arkkitehti Piet van der Dick. Arkkitehti saa hurmattua yleensä työhönsä niin ammattimaisesti suhtautuvat Danikan, minkä seurauksena Sami päättää tehdä Hyperboreasta irtioton ja  - yllätys, yllätys - hypätä telkkariin remontti-reiskaksi.

Tämä kirja houkutti lukemaan aivan samaan tapaan kuin Raksa ja muutkin Vimman romaanit, mutta hieman laimea maku tästä jäi. Juoneen sisältyy pari piirrettä, joita en pidä aivan johdonmukaisina tai uskottavina. Esimerkiksi se, miten tuotantoyhtiö tekee myöhemmässä vaiheessa selväksi, että heillä on päällimmäisenä tarkoituksena tehdä rahaa remonttikohteiden asukkaiden kustannuksella. Ei siinä mitään, mutta miksi ihmeessä he siinä tapauksessa alun alkaenkaan ottivat yhteyttä Hyperboreaan, joka nimenomaan on kallis remonttifirma?

Kirja myöskin loppuu melko töksähtäen kohtaan, joka toimii ainoastaan jos tarinaa jatketaan vielä trilogian viimeisellä osalla. Raksa toimi yksinäänkin, mutta tästä jää väistämättä välipalamainen jälkimaku. Aivan kuin Vimma ei olisi viitsinyt suunnitella kokonaista kirjaa alusta loppuun, vaan mennyt siitä, missä aita on matalin ja jatkanut valmiiksi luomaansa asetelmaa ja kirjoittanut vain tarinalle jatkoa sen verran kuin tekstiä on sattunut tulemaan. Vaihtoehtona olisi ollut suunnitella kirja, joka toimisi myös itsenäisenä, eikä töksähtäisi kesken. Toivon totisesti, että seuraava osa paikkaa näitä puutteita jollakin oivaltavalla tavalla, ja minäkin joudun katumaan tämän kappaleen kirjoittamista tultuani pahemman kerran yllätetyksi.

Rutiinisuoritus Vimmalta. Taattua viihdettä rakennusalalta, mutta mitään muuta sen viihteen lisäksi on turha etsiä.

5 kommenttia:

  1. Voi pahus, vähän hiipui into tämän suhteen... mutta varmaan tulen lukemaan kumminkin. Tai kuuntelemaan äänikirjana. Raksasta - joka loppuu piakkoin - olen ainakin kuunneltuna tykännyt kovasti.

    (Mutta olen hyvilläni että se osui käsiini vasta viime kevään suuren remonttini jälkeen... :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En halua lannistaa, sillä kirja kuitenkin houkutteli lukemaan nopeaan tahtiin. Mutta ei mielestäni aivan yllä aiempien tasolle.

      Poista
  2. Hyperboreannan valinnasta minulla on selitys, toimisiko tämä? Eivät he valinneet firmaa, vaan halusivat nimenomaan Samin, jota he pitivät loistotähtenä. Miettimättä se enempää taustoja. Minusta tämä sopisi kuvaan tuotannon järkiperäisyyden puutteesta tältäkin osin. Nauratti monta kertaa makeasti, mutta olen kuullut parinkin sanovan, ettei uskalla lukea kirjaa, kun remontti on tulossa tai että masentuu alan julkisuuskuvasta (rakennusalan ihmiset). Minä otin tämän överinä Vimma-huumorina ja nauroin monta kertaa, pidin kaiken kaikkiaan. Mutta joo, kyllä se jatkoa vaatii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kelpaisi selitykseksi, jos oletetaan heidän tienneen Samista jo ennen Hyperborean valintaa. SIinä vaiheessa kun Danika oli mukana, eiväthän he edes voinneet tietää, kenet hän tv-tuotantoon uhraisi. Okei, varmaankin firma haluaisi hyvää näkyvyyttä ja valitsisi parhaan kykynsä, mutta toisaalta Lada tunnustikin, että jos Danika itse olisi ollut mukana, niin ohjelman miehitys muilta osin olisi vaihtunut. Eivät siis lähtökohtaisesti olleet juuri Samin perässä.

      Poista
  3. Ahaa, muistelin, että Samia nimenomaan tavoiteltiin, mutta tosiaan, Danikahan idean esitteli. Sen jälkeen kyllä Sami oli ykkösehdokas, kun Lada iski häneen silmänsä (mikä on syy ja mikä seuraus?) ja Danika oli kieltäytynyt. Ehkä firman valinta vain kertoo taustatutkimuksen kehnosta tasosta.

    VastaaPoista