tiistai 5. maaliskuuta 2013

Salla Simukka: Punainen kuin veri

Salla Simukka: Punainen kuin veri 
Kansi: Laura Lyytinen 
Tammi 2013 
Sivuja: 264 

Nuortenkirjat ovat olleet tässä blogissa erittäin pienessä vähemmistössä, en nimittäin muista kuin yhden. Nyt määrä sitten tuplaantui kertaheitolla, ja vieläpä tavalla, joka antaa ounastella jatkoakin olevan luvassa.

Nuortenkirja kun on kyseessä, niin tokihan heti päähenkilö tarjoaa kohdeyleisölleen samaistumiskohteen. Hän on nimeltään Lumikki Andersson, lukiolainen, joka on hakeutunut erikoislukioon vain päästäkseen muuttamaan pois vanhempiensa luota.

Kirja alkaa vauhdikkaasti murhalla, ja heti seuraavaksi kolme Lumikin koulutoveria onkin löytänyt muovikassillisen veren sotkemia seteleitä. Ne eivät tietenkään olleet heille tarkoitettu, ja rahojen katoaminen sotkee ikävästi hankalien tahojen suunnitelmia. Lumikki näkee rahat sattumalta ja sotkeutuu sitä kautta tapahtumiin vasten tahtoaan.

Jouduin tarinan kuluessa muutamaan kertaan miettimään, että onko tämä nyt uskottavaa, jos nuoret yrittävät omin päin selvitellä asioita, jotka selvästikin kuuluisivat ammattilaisten, kuten poliisien, tehtäviin. Mutta onhan se, sillä eivät tämän tarinan nuoret olisi ensimmäisiä, jotka ovat tehneet tyhmyyksiä vain siksi, etteivät omat tekoset pääsisi paljastumaan vanhemmilleen.

Hienolla tavalla kirja houkutti lukemaan. Ja vaikka olikin tiedossa, että tämä on kirjatrilogian ensimmäinen osa, niin silti jännitin selviääkö Lumikki kylmästä pinteestään hengissä vai ei. Kirjasarjamaisuus tuli kyllä vahvasti esiin, sillä Lumikin henkilökuvaa laajennettiin lopussa tavalla, joka pakottaa lukijan odottamaan jatkoa.

Kaiken jälkeen minulle jäi pikkuisen sellainen tunne, etten aivan kuulu tämän kirjan kohdeyleisöön, ja niinhän asia tietysti onkin. En osaa sanoa mistä tunne johtuu, sillä kaikki selitysyritykseni kilpistyvät virheellisinä, ehkä sitä ilmeistä lukuunottamatta että teinityttöjen maailma eroaa melkoisesti omasta elämäntilanteestani. Siitä huolimatta minua jäi kiinnostamaan, mitä Lumikille jatkossa tapahtuu!

4 kommenttia:

 1. Täytyypä suositella kirjaa asiakkaille ja lukaista se itsekin. Usein nuortenkirjassa puhutaan isommista asioita kuin aikuisille tarkoitetuissa - siitä minä pidän.

  VastaaPoista
 2. Tässä kirjassa on hieno kansi! Se on kiinnittänyt huomioni jo useamman kerran. Hyvin vähän luen nuorten kirjallisuutta, mutta pari on tullut vetäistyä piiiitkän tauon jälkeen blogin innoittamana. Suomalaista teosta en tosin ole uskaltanut kokeilla; tiedä vaikka Lumikin tarinaan vielä tarttuisin. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi on tosiaan hyvä. Ulkomaisiin nuortenkirjoihin en osaa tätä yhtään verrata, mutta sen tiedän, ettei hävetä ainakaan tarvitse :)

   Poista