keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Sinikka Nopola: Kyä tässä jotain häikkää o

Sinikka Nopola: Kyä tässä jotain häikkää o
WSOY 2006
Sivuja: 218

Tämä on Nopolan kolmas Eilasta, Rampesta ja Likasta kertova kirja. Olen joskus ammoisina aikoina lukenut sarjan ensimmäisen osan Ei tehrä tästä ny numeroo, mutta en suoraan sanottuna muista siitä muuta kuin tampereen murteen. Yleensä en juuri perusta murteella kirjoitetuista kirjoista, mutta tampere on ollut poikkeus. Mahdollisesti tämä johtuu siitä, että olen kuullut sitä lapsena sukulaisteni suusta. Jollain toisella murteella en luultavasti tykkäisi Eilasta ja Rampestakaan yhtä paljon.

Kirjassa on yhteensä neljä henkilöä: eläkeläiset Eila ja Rampe, heidän tyttärensä Likka ja hänen poikaystävänsä Pirkka. Likan ajatukset tulevat esiin päiväkirjamerkinnöistä, Eilan ja Rampen taas dialogeista. Pirkka ei saa paljonkaan suunvuoroa, mutta tärkeintä onkin se, että hän on kuvioissa mukana.

Eila, Rampe ja Likka ovat perihämäläisiä. Heidän pidättyväisyytensä ja huomionhaluttomuutensa tarjoaa monia toinen toistaankin hauskempia tilanteita, jotka Nopola osaa luoda hyvin vähäeleisesti. "Ei tehrä tästä ny numeroo" kuvaa näitä ihmisiä paremmin kuin hyvin.

Ihastuin Eilaan ja Rampeen kertaheitolla. Miten olenkaan voinut heitä ikinä unohtaa? Nauroin ääneen useaan kertaan tätä lukiessani, ja vieläpä niin, ettei naurua edes meinaa saada loppumaan ajatellessaan tilannetta yhä uudestaan.

Näistähän on tehty äänikirjojakin, ja voin hyvin kuvitella, että sopivien näyttelijöiden käsissä lopputulos on vieläkin parempi. Painettunakin tämä oli hyvin nopealukuinen, joten en voi kuin suositella!

2 kommenttia:

  1. Toinen Eila ja Rampe -fani ilmoittautuu! =) Itse olen kuunnellut pitkälti juuri äänikirjoina, ja voin kertoa, että toimivat todella hyvin myös siinä formaatissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla äänikirjoihin tutustuminen ylipäätään on vasta edessä päin. Tässä voisi olla hyvä ensikosketus.

      Poista