perjantai 23. marraskuuta 2012

Andrea Maria Schenkel: Hiljainen kylä

Andrea Maria Schenkel: Hiljainen kylä 
Suomennos: Leena Vallisaari 
Gummerus 2009 (alkup. Tannöd,  2005) 
Sivuja: 231 

Bunkkerin yhteydessä mietin, voiko tiiviys ja pienoisromaanimaisuus olla kirjailijalle tyypillistä. Hiljainen kylä ainakin on omiaan vahvistamaan sitä mielikuvaa, sillä kohtuullisesta sivumäärästään huolimatta kyseessä on hyvin nopealukuinen kirja. Jos joku haluaa maksimoida sivumääränsä jossain 24h lukumaratonin kaltaisessa haasteessa, niin tässä on erinomainen valinta pinoon.

Eletään vuotta 1955, ja ennen kirjan alkua lukija jo tietää, että on tapahtunut murha. Tannödin maatilan kaikki asukkaat on kylmäverisesti murhattu, mukaanlukien 8- ja 2-vuotiaat lapset. Tapausta kyllä tutkitaan poliisin toimesta, mutta kirjassa kerrotaan ainoastaan eri ihmisten kertomuksia tapahtumien ympäriltä. Lukija ikään kuin kuulee sen, mitä ihmiset voisivat tapauksen tutkijalle kertoa, mutta ei kysymyksiä. Välissä on myös katkelmia tuntemattoman murhaajan ajatuksista ja edesottamuksista.

Rakenne on mielenkintoinen, ja Bunkkerin tapaan tässäkin lukija on aluksi hieman hukassa yrittäessään päätellä, kuka oikein onkaan äänessä. Melko pian voi arvata, että nimettömät kappaleet kuuluvat murhaajalle, ja muut, nimetyt kappaleet, ovat todistajien tai asianosaisten kertomaa. Kun tähän kerrontatapaan pääsee sisään, se toimii hienosti, aivan kuten Bunkkerissakin.

Juoni, jos sellaisesta oikeastaan voi edes puhua, ei ole kovin kummoinen, vaan tämän kirjan viehätys ja toimivuus löytyy nimenomaan kerrontatavasta. Kustantajan mukaan tarina perustuu 1920-luvulla tapahtuneeseen ratkeisemattomaan murhatapaukseen. Sillä ei oikeastaan ole väliä, sillä uskottavuutta se ei hetkauta mihinkään suuntaan.

Molemmat Schenkelin kirjat ovat olleet virkistäviä tapauksia. Pidän nimensä mielessäni vastakin.

Kylän hiljaisuudesta ovat lukeneet myös Hanna, Kirjavinkkien Mikko, Satu, Miia, Anki, Leena Lumi, Anu, Lumikki ja Teresita. Mahtaako nopealukuisuus houkutella bloggareita?

6 kommenttia:

  1. Itseäni kiehtoo Schenkelin minimalistinen kerronta, jossa muutamalla sanalla saadaan aikaan tunnelma, viedään eteenpäin tarinaa. Se on jotenkin hirvittävän lumoavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Schenkel kyllä käyttää sanamääränsä tehokkaasti. Vaikka kirja on lyhyt, se ei jotenkin tunnu siltä.

      Poista
  2. Minä luin tämän ennen blogia, EB, joten vaikea ottaa kantaa, miten bloggaajat ja nopealukuiset kirjat korreloivat :) Pidin tästä, kuten Anu, sen vähäeleisyyden takia. Hyvin pienin keinoin syntyy vahva tunnelma. Vaihtelevat näkökulmat ovat myös mielenkiintosia. Pidin niin paljon, että hankin joskus Bunkkerin jostain alesta odottamaan sopivaa hetkeä. Ehkä se jo pian lyö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lue ihmeessä se Bunkkeri. Vinkkaa jos ei meniaa löytyä.

      Poista
  3. blogisi on inspiroiva!

    VastaaPoista