perjantai 4. joulukuuta 2015

Elina Lappalainen: Pelien valtakunta

Elina Lappalainen: Pelien valtakunta - Miten suomalaiset peliyhtiöt valloittivat maailman
Atena 2015
Sivuja: 308

Kukaan ei ole voinut välttyä näkemästä Angry Birdsejä, niin moneen paikkaan Rovio on ehtinyt niitä levittää. Sen näkyvyyden ja Supercellin menestyksen myötä pelialasta on toivottu Suomeen uutta Nokiaa, joka nostaisi koko kansakunnan lamasta ja siivittäisi huimaan nousukauteen. Tämä kirja kertoo pelialasta Suomessa yleensäkin, sekä esittelee tärkeiden firmojen vaiheita tarkemminkin.

Siinä missä vihaisia lintuja on tuntunut tunkevan ihan joka suunnalta, on Supercellin menestys koko komeudessaan päässyt minulta livahtamaan hieman sivu suun. Toki olen siitäkin kuullut, olihan firman myynnistä taannoin iso juttu uutisissa ja se on ollut esillä muullakin tavalla, mutta sitä en ollut tiennyt, kuinka valtava tekijä rahassa mitattuna Supercell onkaan verrattuna kaikkiin muihin suomalaisiin pelitaloihin yhteensä. Kirjassa olevan jutun perusteella menestys on jopa ansaittua, sillä Supercellin pelien julkaisu vaikuttaa viimeisen päälle harkitulta ja tinkimättömän laadukkaasti tehdyltä. Kun kuvaan yhdistetään myös omistajien kantama yhteiskunnallinen vastuu - eli he eivät ole harjoittaneet minkäänlaista verosuunnittelua vaan maksaneet veronsa kiltisti kotimaahan - alkaa koko firma kuulostaa kaikin puolin aivan esimerkilliseltä. Siinä valossa ei tuntuisi yhtään pahalta, jos Supercellejä saataisiin tehtyä lisää ja kaikki muutkin haluaisivat toimia samalla tavalla.

Pelitaloja on tietysti paljon muitakin kuin edellä mainitut kaksi, ja suuri osa niistä oli minulle ennestään tuntemattomia. Tässä yhteydessä on mainittava, etten ole pelaillut paljonkaan, aivan viime aikaisia mobiilipelejä lukuun ottamatta. Esim. PC-pelit ovat kokonaan tuntematonta aluetta, ja sen myötä myös vanhimmat pelitalot ovat minulle ihan uusia nimiä.

Läpi koko kirjan minulle välittyi käsitys siitä, että kaikki suomalaiset haluavat tehdä laadukkaita pelejä. Se kuulostaa ilahduttavalta, sillä huonosti tehtyä softaa ei tarvitakaan yhtään lisää. Liittyykö tähän laatupyrkimykseen jotain tyypillisen suomalaista, jää epäselväksi, sillä kyse voi myös olla siitä, että ainoastaan ne yritykset ovat selvinneet hengissä, jotka ovat panostaneet laatuun.

Mielestäni kirja antoi hyvän kokonaiskuvan suomalaisesta peliteollisuudesta. "Mielestäni" siksi, että en tunne alaa riittävästi tietääkseni edes sitä, jos jotain tärkeää puuttuisikin. Kirjan välittämä kuva on kuitenkin eheä. Kiinnostavuudessa tämä kirja jää kauas Lappalaisen Syötäväksi kasvatettujen taakse, mutta se johtuu pelkästään aiheesta, ei siitä miten sitä on käsitelty. Kuvaus peliyhtiöistä liittyy väistämättä erinäisten yritysten historiikkeihin, ja sellainen on pidemmän päälle kiinnostavaa vain jos tuntee palavaa innostusta juuri sellaiseen tai jos yrityksiin liittyy jotain itsessään kiinnostavaa.

Jos suomalaiset peliyhtiöt ovatkin valloittaneet maailman, niin kamppailu etenkin mobiilipeleissä on armottoman kovaa. On kiinnostavaa nähdä, miten siinä pärjätään jatkossa.

4 kommenttia:

  1. Tätä pitäisi ehkä ainakin selata läpi, koska itseänikään ei nyt suoranaisesti yrityshistoriikit kiinnosta mutta olen ainakin puolella silmällä seurannut kenttää...ja näiden Rovioiden ja Supercellien lisäksi löytyy ainakin muutama pienempi firma jotka ovat kuitenkin kunnostautuneet omilla niche-alueillaan, tällaisiin on aina hauska tutustua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos aihe kiinnostaa, niin varmasti tämä on tutustumisen arvoinen.

      Poista
  2. Mulla oli tämä jo kertaalleen lainassa kirjastosta, mutta en sitten ehtinyt aloittaakaan laina-ajan puitteissa.

    Kotimaisista pelifirmoista Supercell ihastuttaa ihan valtavasti. Tosiaan tuo verojen maksaminen kotimaahan on esimerkillisen suoraselkäistä, kuten sekin että päätoimisto pysyy Suomessa, vaikka toimintaa on ulkomaillakin. Siinä missä Angry Birdsit hyppii silmille kaikissa mahdollisissa oheistuotteissa, Supercell keskittyy nimenomaan peleihin. Ainakaan minä en ole nähnyt missään Clash of Clans/Hay Day/Boom Beach koulutarvikkeita/leluja/saippuoita/karkkeja jne.

    Kertomasi perusteella tämä Lappalaisen kirja kannattaa lainata uudestaan ja lukea myös. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lainata ja voihan sieltä poimia vaikkapa vain Rovion ja Supercellin osuuden, jos epäilyttää ettei kaikki jaksa kiinnostaa.

      Poista