keskiviikko 12. elokuuta 2015

Elisa Aaltola & Sami Keto (toim.): Eläimet yhteiskunnassa


Elisa Aaltola & Sami Keto (toim.): Eläimet yhteiskunnassa
Into 2015
Sivuja: 315

Eläimet yhteiskunnassa on kokoelma eri kirjoittajien esseitä. Eläinten asemaa tarkastellaan varsin monelta kantilta. Itsestäänselvyyksiä ovat esim. eläinten hyvinvointi tehotuotannossa ja eläinten kasvatus ylipäätään syötäviksi - vaikkei juuri siinä kysymyksessä moraaliselta kantilta mitään epäselvää olekaan.

Heti ensimmäisen esseen kirjoittajana on Antti Nylén, joka ruotii suomalaista eläinoikeuskeskustelua. Hänen tekstinsä on juuri niin hyvä kuin odottaa saattaa. Nylén osaa hienosti lytätä väärässä olevia ihmisiä, ja tässä on aihe, josta hänellä on sanottavaa. Minun mielestäni paras pala tarjoillaankin heti ensimmäisenä.

Muut esseet ovat vaihtelevia. Joukossa on oikein kiinnostavia kirjoituksia, mm. Särkänniemen delfinaariosta ja Kristo Muurimaan puheenvuoro aktivistin näkökulmasta. Sen sijaan essee nimeltä Picoides tridactys - lajin poeettinen kuvaus olisi minun puolestani jäädä pois, se ei oikein edes istu muiden joukkoon.

Tällainen kirja on omiaan nostattamaan tunteita käsiteltävää aihetta kohtaan, joko puolesta tai vastaan. Sen vuoksi jotkin tekstit väistämättä osuvat lukijan hermoon toisia paremmin, ja siten juuri niiden kaipaisi saavan enemmän huomiota toisten kustannuksella. Tämän johdosta kirja ei millään voi kokonaisuutena olla pelkästään miellyttävä, eikä niin käynyt minunkaan kohdallani. Oikeastaan tällainen kirja voisi toimia netissä paremmin kuin painettuna, sillä silloin lukija voisi näppärästi navigoida eteenpäin juuri siihen suuntaan, joka häntä itseään kiinnostaa, eikä tarvitsisi turhaan kahlata muita aiheita vain siksi, että ne sattuvat olemaan luettavana olevassa kirjassa.

Plussan puolelle tämä kirja joka tapauksessa menee kokonaiskokemuksena, sen verran väkeviä tekstejä on mukana. En pahastuisi yhtään, jos ihmiset laajemminkin tutustuisivat tähän kirjaan, edes niiltä osin mihin kunkin kiinnostus kohdistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti