tiistai 26. kesäkuuta 2012

Päivi Alasalmi: Tuo tumma nainen

Päivi Alasalmi: Tuo tumma nainen 

Kansi: Jenni Noponen 
Gummerus 2006, 196 sivua 
ISBN: 951-20-7243-2 


Edellinen Alasalmilukukokemukseni oli niin hyvä, että halusin sille pikapuolin jatkoa. Tuo tumma nainen valikoitui etupäässä siksi, että takakansitekstin perusteella siinäkin kerrottaisiin päällisin puolin onnellisista ihmisistä, eli jonkinlaista samankaltaisuutta saattaisi olla luvassa edelliseen nähden. Teksti kuuluu kaikessa lyhykäisyydessään näin: "Täydellisen kauniissa talossa asuu täydellisen onnellinen perhe..."

Eihän kukaan voi olla täydellisen onnellinen. Ilman muuta siltä voi näyttää, mutta todellisuudessa jotain on aina pinnan alla. Jos aiheesta kirjoitetaan oikein kirja, niin voi arvata alla olevan enemmänkin kuin vain vähän.

Helena on verovirkailija, joka asuu täydellisen kauniissa talossa. Talo puutarhoineen on hänelle enemmän kuin harrastus, se on elämäntapa. Hänellä on myös mies ja kaksi lasta, ja ylipäätään elämä mallillaan. Mutta tilanne ei tietenkään voi kestää loputtomiin, vaan jotain sille tapahtuu. En halua paljastaa mitä, sillä talo ja perhe ovat niin vahvasti kirjan keskiössä, että liian helposti tulisi paljastaneeksi liikaa.

Alasalmen teksti vetää voimakkaasti puoleensa. Tämän kirjan piti kestää pari-kolme päivää, mutta niin vain menin hotkaisemaan sen päivässä, kun en malttanut lopettaakaan. Aiva yhtä nopealukuinen kuin edellinen tämä ei ole, mutta monien kohdalla puhutaan varmasti edelleen suupalasta tai välipalasta.

Minulle tuli tästä vahvasti Hilkka Ravilo mieleen, ja pelkästään hyvässä mielessä. En osaa sanoa onko tyylissä yhtäläisyyksiä, mutta juonessa ja tarinan etenemisessä on. En usko kummankaan saaneen toiselta vaikutteita, vaan kyse on pelkästä sattumasta. Joka tapauksessa tämä otettakoon vinkkinä molempiin suuntiin, sekä Alasalmen että Ravilon faneille.

Huomaan tykkääväni Alasalmesta aina vain enemmän, tämä on kerrassaan mainiota!

Booksy ja Salla ovat lukeneet tämän myös.

13 kommenttia:

 1. Tämä odottaa hyllyssäni lukemistaan. Ja kiinnostuin myös entistä enemmän Hilkka Ravilon tuotannosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molempia suosittelen, ja tämä oli tosiaan nopeampaa luettavaa kuin kuvittelin.

   Poista
 2. Oi, tämä oli hieno kirja! Luin tämän useampi vuosi sitten. Pitäisikin lukea jotain taas häneltä!

  ps: Olipas tuuri, bongasin viime viikolla Verrosen Karsintavaiheen kirjastosta, lähti matkaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen nähneeni Karsintavaiheesta useampiakin kappaleita kirjaston hyllyssä, se ei ole tainnut päästä lainaajien suosioon niin kuin ansaitsisi.

   Poista
 3. Eipä tässä muuta, mutta nyt alkoi soimaan päässä Paula Koivuniemen "tuo tumma nainen- - "...kääk! Että kiitosta vaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikea laulu soi; siitä tämän kirjan nimi juuri tulee :)

   Poista
 4. Voisko parempaa suositusta olla kuin se, ettei malta laskea kirjaa kädestään. Hyvä lukuvinkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Juuri tällaisia kirjoja ehdin jo kaivatakin!

   Poista
 5. En tiedä onko sinulle jo ehdotettu, mutta hyvä Alasalmia ovat myös Vainola ja Ystävä sä naisien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, suositukset otetaan aina kiitollisena vastaan!

   Poista
 6. Siis "hyviä Alasalmia" eikä "hyvä"....

  VastaaPoista
 7. vanha biisi Lea Lavenin Tumma nainen alkoi soida päässä.. kiehtova biisi ja ehkä tämä kirja vielä kiehtovampi.. pitää tutustua. lisäksi:
  TÄMÄ ON KUTSU. tule ja tutustu pieniä sanoja / sivulla ketjujännäriin Varjojen saari.
  Jos haluat osallistua mielikuvitukselliseen tarinaan, laitathan kommin, että tiedän. Ketjujännäri on meidän blogikirjoittajien yhteinen projekti, olen itse vain alustanut tarinan, kutsutut jatkavat.. Toivon että osallistut. Tule ja tutustu, laita kommiin jos osallistut ja toinen kommi kun teksti on valmis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on juuri se laulu josta kirjan nimi tulee :)

   Poista