keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Hilkka Ravilo: Pahan tytär

Hilkka Ravilo: Pahan tytär
Myllylahti 2005
Sivuja: 289

Hilkka Raviloa en aio enää sen kummemmin esitellä, sen verran usein hänen nimensä on jo tässäkin blogissa esiintynyt. Pahan tytär on helppo tunnistaa Ravilon kirjaksi, siksi paljon siinä on yhtäläisyyksiä hänen muiden kirjojensa kanssa.

Tälläkin kertaa päähenkilö on nainen, joka on kotoisin köyhistä oloista maaseudulta, ja joutuu kärsimään moneen otteeseen ihan silkasta tiedon puutteesta. Monta kertaa Ravilon päähenkilöt ovat tulleet tai joutuneet hyväksikäytetyiksi vain siksi, että eivät ole tienneet jotain asiaa, jonka kuuluisi olla kaikkien tiedossa. Tietämättömyyden syyt ovat aina olleet huonoja: on uskonnollisuutta, köyhyyttä, eristyneisyyttä, kateutta, turhaa häveliäisyyttä, ja ties mitä. Nykypäivän hyvin toimeentulevan ihmisen näkökulmasta tilanne vaikuttaa täysin käsittämättömältä, ja sen kyllä Ravilo itsekin tietää: kirjoissa on tullut vastaan se, että kaupungissa asuvat ihmiset eivät ole vuosikymmeniä sitten uskoneet, millaisissa oloissa maalla jotkut vielä elivät.

En ryhdy kuvailemaan kirjan sisältöä lainkaan. Minun mielestäni tämä ei ollut aivan Ravilon parhainta antia. On tosin mahdollista, että tuo tunne johtui siitä, että kokonaisuutena tarina kuulosti jo niin tutulta. En siis suosittele ketään aloittamaan juuri tästä kirjasta, ja Ravilon ystävät tietävät muutenkin mistä on kyse, ja lukevat kirjan kumminkin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti