keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Ilkka Remes: Pimeän pyöveli

Ilkka Remes: Pimeän pyöveli
WSOY 2005
Sivuja: 261

Jäätyvä helvetti oli niin hyvä, että tulin ostaneeksi tämän kirjan kirpparilta katsomatta sen enempää kuin että hinta oli yksi euro. Hieman tarkempi olisi pitänyt olla, sillä ryhtyessäni lukemaan huomasin, että kyseessä onkin nuortenkirja. No, avoimin mielin silti lukemaan.

Joskus aiemmin pohdin, mikä tekee kirjasta nuortenkirjan. Sain vastaukseksi, että päähenkilön tulee olla nuori ja tarjota siten lukijalle samaistumiskohteen. Se kriteeri näytti täyttyvän, mutta ikäväkseni sain huomata, että myös juoni oli tällä kertaa mennyt hieman lastenkirjamaiseen suuntaan. En voi pitää sitä suorastaan epäuskottavana, mutta yhteensattumien varassa kuljetaan vahvasti.

Kirja alkaa sillä, että päähenkilö, 14-vuotias Aaro Korpi, on saanut kaverinsa kanssa aloitettua toimivan ketjukirjeen. Yhteensattuman seurauksena he joutuvat tai pääsevät - miten vain - suuren huumesalakuljetuksen jäljille, joskaan eivät edes tiedä mitä ovat jäljittämässä. Omasta mielestäni kiinnostavamman ketjukirjekuvion funktioksi jää vain tarjota pojille käyttörahaa ja tarttumakohta yhteensattumalle. Remes on siis hylännyt yhden kiinnostavan kuvion vähin äänin ja jättänyt sen pelkäksi sivuhuomautukseksi, vaikka lukijaa kiinnostaisikin. Sama ilmiö tuli vastaan Jäätyvässä helvetissä, ja alan pahoin pelätä, etteivät nämä ole ainoita kertoja, vaan kirjailijan tapa.

Omalta osaltani lukukokemus jäi vähän laimeaksi, mutta se johtunee vahvasti siitä, etten ole kirjan kohdeyleisöä. Jos tämä olisi muokattu minulle mieleiseksi, ei se luultavasti olisi enää ollut nuortenkirja, joten sikäli minulla ei oikein ole varaa valittaa.

Tulen antamaan Remekselle vielä mahdollisuuden, mutta nuortenkirjojen suhteen tulen olemaan valikoivampi, myös muiden kirjailijoiden osalta.2 kommenttia:

  1. En saanut luettua Jäätyvää helvettiä, en ole selvästikään kohderyhmää. Sama on käynyt Remeksen aiempienkin kirjojen kohdalla. Mutta ihailen hänen tavoitteellisuuttaan, selkeää aihe- ja kohderyhmävalintaansa ja markkinointiaan, ja toivon suurmenestystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin erilaisia me lukijat olemme. Minusta tuntui, ettei Jäätyvä helvetti kertakaikkiaan voi olla kiinnostamatta kaikkia :)

      Poista