maanantai 25. toukokuuta 2015

Satu Piispa-Hakala: Pieniä sankaritekoja

Satu Piispa-Hakala: Pieniä sankaritekoja
Kustannus Aarni 2015
Sivuja: 157

Pieniä sankaritekoja on episodiromaani. Jokaisen kappaleen kertojana on siis eri henkilö, ja tapahtumat liittyvät jollain tapaa yhteen. Keskeisenä hahmona on Anna, parikymppinen opiskelija tai haahuilija, joka yrittää omakätisesti pelastaa maailmaa parhaansa mukaan. Sitä tehdessään hän sortuu fanaattisen yksisilmäiseen osaoptimointiin. Siinä onkin mielestäni yksi kirjan keskeisistä sanomista: vaikka tarkoitus olisi hyvä ja ihminen valmis omalta osaltaan hyvinkin suuriin uhrauksiin, voi lopputulos olla vain kummallista näpertelyä ja kokonaisvaikutukseltaan jopa negatiivista.

Muita henkilöhahmoja on tällaisessa kirjassa luonnollisesti lukuisa määrä, mutta heidän tarinansa ja osuutensa jää huomattavasti suppeammaksi. Kiinnostavia ja hauskojakin henkilöitä on kirjailija mukaan saanut, olisin voinut lukea heistä enemmänkin. Kuluttaminen ja säästäminen ovat tärkeitä teemoja, ja niihin liittyy kovin erilaisia lähestymistapoja ja ihmisluonteita.

Minä pidän episodiromaaneista. Niitä on tullut vastaan aivan liian vähän, ja sen vuoksi tämä kirja tullee jäämään mieleen pitkälti juuri sen johdosta. Tämä on onnistunut esikoisteos, enkä panisi yhtään pahakseni, jos saisin luettavakseni vastaavanlaisia lisääkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti