Jaakko Heinimäki & Jussi K. Niemelä: Kamppailu Jumalasta - 12 erää uskosta
Helsinki-kirjat 2011, 270 sivua.
Luin viime syksynä Esko Valtaojan ja Juha Pihkalan kirjoittamat kirjat
Nurkkaan ajettu Jumala? ja
Tiedän uskovani, uskon tietäväni, joissa keskusteltiin uskontoon liittyvistä aiheista kovin vastakkaisista näkökulmista.
Kamppailu Jumalasta muistuttaa niitä kovasti, jopa niin paljon, että kyse on täsmälleen samasta ideasta, ainoastaan keskustelijat ovat vaihtuneet. Edellisessä tapauksessa oli vastakkain piispa ja tähtitieteilijä, jälkimmäisessä pappi ja vapaa-ajattelija.
Pihkala ja Valtaoja eivät kahden kirjan voimalla oikein muuta lopputulosta kuin sen, että asiallinen keskustelu näin voimakkaita mielipiteitä nostattavasta aiheesta on lähestulkoon mahdotonta. Toki siinä sivussa lukijalle tarjottiin kosolti ajattelemisen aihetta. Tästä syystä olikin mielenkiintoista nähdä, onnistuisiko toinen taistelupari yhtään edellistä paremmin.
Kamppailu Jumalasta on jaettu 12 aiheeseen, joista tärkeimmät ovat "
Homokeskustelusta kasteeseen" ja "
Historiallinen Jeesus". Ne ovat samalla kaksi ensimmäistä aihetta ja sivumäärältäänkin selvästi pisimmät. Valitettavasti niiden jälkeen keskustelu laimenee tuntuvasti, vaikka mm. kuudes erä käsittelee minua suuresti kiehtovaa
teodikeaa. (Teodikea eli pahan ongelma kuuluu lyhyesti näin: jos Jumala on samaan aikaan kaikkivaltias ja täydellisen hyvä, niin miten pahaa voi olla olemassa?) Teodikean käsittely loppuu vain 15 sivun jälkeen pappi Heinimäen sanoihin: "
Teodikea jää avoimeksi kysymykseksi ehkä juuri siksi, että Jumala ei olekaan kaikkivaltias ja hyvä. Jumala on pyhä." Luovutusko?
Nämä kolme mainittua aihetta ovat kiinnostavia ja mukavasti käsiteltyjäkin. Etenkin loppua kohti aiheet jostain syystä väljähtyvät pahemman kerran, eikä vastakkainasettelua tahdo syntyä lainkaan, puhumattakaan siitä, että olisi kyse suoranaisesta taistelusta. Esimerkiksi viimeisessä erässä "
Joulupukki on enemmän olemassa kuin Jumala" on jo aihekin aika pahasti sivussa kiinnostavalta kentältä. Voisi luulla, etteivät aiheet sentään olisi se osuus, joka loppuu kesken. Vaikkapa evoluutio ja kreationismi on aihe, jonka olisi suonut olevan mukana.
Tästä kirjasta jää väistämättä mieleen, että olisiko sitä ollut syytä lyhentää? Molemmat ottelijat ovat käyttäneet kovimmat paukkunsa jo kahdessa ensimmäisessä erässä, ja loppu näyttää aivan huonokuntoisten, ylipainoisten nyrkkeilijöiden tappelua, joista kumpikaan ei enää tahdo jaksaa motata toista kunnolla. Silloin ei tarvitse puolustautuakaan, ja ottelijoiden ajatukset ovat siirtyneet jo kaljalle, jonne on sovittu mentävän kamppailun jälkeen.
Mikäli tällainen aihe kiinnostaa, niin suosittelen ensimmäistä kaksikkoa. Viittaanko kaksikolla alussa mainittuihin kahteen kirjaan vaiko tämän kirjan kahteen ensimmäiseen aiheeseen, saa lukija itse valita.