Tiina Raevaara (toim.): Voiko se olla totta? - Skeptisiä näkökulmia nykymenoon
Ursa 2017
Julkaisija: Skepsis ry
Sivuja: 227
Ursa 2017
Julkaisija: Skepsis ry
Sivuja: 227
Tässä kirjassa yhteensä 12 kirjoittajaa käsittelee artikkeleissaan joltain kantilta tietämättömyyttä ja erilaisia harhaluuloja suhteessa vallitsevaan tieteelliseen tietoon. Tietoahan on tarjolla aivan valtavia määriä, ja erityisesti sosiaalisen median myötä on tuntunut vahvistuvan se, että ihmiset hakeutuvat omiin "kupliinsa", joissa jylläävät asioista samaa mieltä olevat henkilöt. Siinä ei sinänsä ole mitään erikoista, ilmiö on varsin ymmärrettävä. Tämä kirja pyrkii tarjoamaan näkökulmaa sille, joka haluaa ehkä kyseenalaistaa omaa tai jonkun toisen kuplaa, mutta pysytellä samaan aikaan objektiivisena.
Monet teksteistä kohdistuvat terveyteen liittyviin aiheisiin. Se ei ole yllättävää, kun ottaa huomioon, miten usein uutisissa kerrotaan erilaisista terveysvaikutuksiin liittyvistä tutkimuksista. Asiaan perehtymättömän maallikon on vaikeaa pysyä perillä siitä, mikä kulloinkin onkaan terveellistä ja mikä ei, kun tutkimuksista kertovat artikkelit eivät yleensä edes yritä ottaa siihen kantaa - eikä niiden pitäisikään. Minulle itselleni tuli isona yllätyksenä mm. se, ettei syöpäseulonnoilla pystytä vähentämään noihin syöpiin kuolleisuutta. Intuitiivisesti tämä vaikuttaa hämmentävältä, ja arvatenkin sen vuoksi niitä edelleen jatketaankin. Intuitio ei kuitenkaan ole sama asia kuin totuus, vaikka siltä tuntuisikin.
Tottahan mukana on myös yliluonnollisuuksiin liittyvää tekstiä. Skepsishän on pitkään tarjonnut rahapalkkion siitä, jos joku kykenee valvotuissa olosuhteissa esittämään paranormaalin ilmiön. Tarjouksen ehdot on kerrottu, ja minä pidin kovasti osasta, jossa kerrottiin aikojen saatossa tapahtuneista yrityksistä vastata tähän haasteeseen. On syytä korostaa, ettei näitä tapauksia ole kirjoitettu mitenkään pilkkaavassa tai vahingoniloisessa sävyssä.
Jos katsoo tuota sivun oikeassa reunassa olevaa listaa kirjailijoiden esiintymistaajuudesta blogissani, niin ei ole yllättävää, että nostan vielä Kari Enqvistin nimen esille. Hänen tekstinsä käsittelee tieteellisen tiedon ja tieteellisen maailmankuvan kohtaamia haasteita. Se on suositeltavaa luettavaa kenelle tahansa, jonka mielessä tai puheessa tuppaavat yhdistymään sanat "tiede" ja "vain".
Ennen kuin kukaan ryntää kommenttikenttään yhdistämään sanoja "tiede" ja "kupla", niin kyllä, minä katson olevani siinä tieteellisessä kuplassa. Mutta ainakin se kupla on varsin hyvin perusteltu.
Suosittelen!