Sivut

torstai 20. kesäkuuta 2013

Juha-Pekka Koskinen: Ystäväni Rasputin

Juha-Pekka Koskinen: Ystäväni Rasputin 
WSOY 2013 
Sivuja: 355 

Odotin Ystäväni Rasputinia innolla, sillä Paholaisen vasara oli ollut oikein miellyttävä tuttavuus. Rasputin oli hämärästi tuttu historiasta, ja arvelin hänen sopivan oivallisesti reaalifantasiaa kirjoittavan Koskisen käsiteltäväksi.

Kirjan minäkertoja on Vasili-poika, joka on syntynyt suunnilleen vuosisadan vaihteessa. Hänen jäätyään orvoksi Grigori Rasputin ottaa hänet oppipojakseen, mikä tosin tarkoittaa vain sitä, että hänen tulee seurata Rasputinia ja kirjata ylös hänen tekemisiään. Rasputinin siivellä hän pääsee tutustumaan läheisesti myös tsaarin hoviin ja ystävystyy jopa hänen lastensa kanssa.

Mielikuvani Rasputinista oli muodostunut pitkälti mm. Boney M:n samannimisen laulun ja joidenkin epämääräisten kertomusten pohjalta, joten odotin kirjassakin olevan jos jonkinlaisia irstailuja. Sellaisia etsivä joutuu kuitenkin pettymään, sillä koskisen maalaama kuva muistuttaa enemmänkin wikipedia-artikkelin esittelemää Rasputinia. Hän kuului hlystiläiseen uskonlahkoon, jonka "keskeinen ajatus oli uskomus, että synninteko sitä seuraavan katumuksen kautta jalostaa ihmisen sielua ja tuon hänet lähemmäksi Jumalaa."

Rasputinin ohella tsaarin perhe on tärkeässä osassa, ja oletan kertomuksen olevan historiallisesti kokolailla totta. Näiden molempien osalta kirja kärsii mielestäni siitä, että historian tapahtumat ovat turhan hyvin tiedossa. Ei siis ole pahemmin jännitettävää sen suhteen, mitä tapahtuu vaikkapa vuonna 1914, kun tiedetään milloin ensimmäinen maailmansota on syttynyt, milloin vallankumous on tullut ja mitä niin tsaarin perheelle kuin itse Rasputinillekin on käynyt. Vasilin pitäisi olla kirjan pääosassa, mutta hän pelkistyy lähinnä vain kertojaksi, jonka oma osuus ei juurikaan jaksa kiinnostaa, ehkä aivan viimeisiä vaiheita lukuunottamatta.

En voi välttyä ajatukselta, että tämä olisi hyvinkin voinut toimia paremmin, jos kirjailija olisikin valinnut lähestymistavaksi vaihtoehtoisen historian, mutta kieltämättä se olisi ollut kokonaan eri kirja. Mutta jännityksen ja toisaalta yllätyksellisyydenkin luomisessa se olisi ollut omiaan, ja juuri ne alueet kaipaisivat vahvistusta.

Tässä muodossaan kirja on ihan hyvä, mutta en jaksa valtavasti innostua. Odotin jotain fantasiaisempaa, ja luulen vielä jossain vaiheessa etsiväni sellaista Koskisen vanhemmasta tuotannosta.

12 kommenttia:

  1. Rasputin on mystinen hahmo, josta voisi varmasti kehitellä ties miten kiinnostavia tarinoita. Harmi, että Koskinen ei ilmeisesti siinä onnistunut. Itse katsoin jokin aika sitten YouTubesta varsin mukaansatempaavan, englanninkielisen dokumentin Rasputinista. En nyt muista dokumentin nimeä, mutta varmasti löytyy hakutoiminnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, Rasputin on kiinnostava hahmo. Ilmeisesti Koskinen ei ole halunnut käyttää sitä hyväkseen, vaan on tarkoituksella pysytellyt todenmukaisuudessa.

      Poista
  2. Jos Rasputin kiinnostaa, niin esimerkiksi Katja Ketun novellikokoelmassa Piippuhylly hän esiintyy eräässäkin novellissa. Myös Wikipedia-artikkelia huomattavasti mielenkiintoisemmin kuvattuna, mikäli ymmärrät, mitä tarkoitan. ;) Piippuhylly oli muutenkin hyvä, mikäli sellaisesta tykkää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minulla mitään erityistä kiinnostusta juuri Rasputinia kohtaan ole, etenkään kun raflaavimmat tarinat ilmisesti ovat keksittyjä.

      Poista
  3. Hipelöin tätä eilen kirjastossa. Rasputin on kyllä hyvinkin salaperäisyyden viittaan kietoutunut hahmo. Oikeilla aineksilla hänestä saisi loihdittua hyvinkin mukaansatempaavan romaanin. Sellaiseen kirjaan olen odottanut törmääväni, tämä ei ilmeisesti ollut sellainen, joten hyvä että jäi kirjastoon. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämä ei ollut sellainen romaani, mutta vastakkaisiakin mielipieiä on kuultu, mm. heti seuraavalta kommentoijalta.

      Poista
  4. Tämän kirjan lukeneena täytyy kyllä olla eri mieltä kanssasi ja samaa mieltä Hesarin kanssa, kirja on mahtava. Tätähän ei ole todellakaan tarkoitettu fantasiaksi, vaan historialliseksi romaaniksi. - Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin luin Hesarin arvoselun jo ennen kirjan lukemista, ja se tietysti nosti odotuksiani. Ei vain uponnut.

      Poista
  5. Mulla on lainassa Rasputin, ja odotan innolla sen lukemista. Olen jossain vaiheessa lukenut tai nähnyt dokkareita Rasputinista, joka on todellakin kiinnostava hahmo historiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olekaan nähnyt tästä vilä muita blogiarvioita, kinnostavaa nähdä mitä pidät!

      Poista
  6. Minä taas odotin enemmän faktaa. Mutta kirja yllätti silti - positiivisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olisi millään arvannut tätä Finlandia-ehdokkaaksi, oma kokemukseni ei yltänyt niin hyväksi.

      Poista