Sivut

torstai 7. kesäkuuta 2012

Ursula K. Le Guin: Rocannonin maailma

Ursula K. Le Guin: Rocannonin maailma
Suomennos: Jyrki Iivonen
Avain 2010 (alkup. 1966), 180 sivua.
ISBN: 978-951-692-804-6

Tässä tulee ensimmäinen suoritukseni Ota riski ja rakastu kirjaan -haasteeseen. Marjis suositteli Harhakaupunkia, mutta sen varalta, että tosiaan rakastuisin kirjaan valitsin sarjan ensimmäisen osan Rocannonin maailman, joka oli myös hyväksyttyjen joukossa.

Rocannonin maailma on tukevasti scifiä. Siinä ollaan oletettavasti jossain tulevaisuudessa Maankaltaisella Fomalhaut II -planeetalla. Rocannon on etnologi, joka kartoittaa planeetan kulttuureja tähtiliiton lukuun. Työ ei suinkaan tapahdu pelkästään akateemisesta mielenkiinnosta, vaan Liitto värvää sopivat kulttuurit liittolaisikseen ja antaa niille sopivaksi katsomansa määrän tiedettä ja tekniikkaa ohjatakseen kehitystä haluamaansa suuntaan.

Planeetalla elellään pronssikautta, eli miekan kilkuttelu edustaa sodankäynnin huippua. Onnettomien tapahtumien seurauksena Rocannon joutuu matkalle kohti planeetan kartoittamattomia osia seuranaan uljaan hallitsijalajin miekkamies ja ja pari suorittajaluokan edustajaa. Näin kirjasta muodostuu seikkailu, jonka aikana tulee vastaan erilaisia lajeja ja kulttuureja sekä vähemmän mielenkiintoista maantiedettä.

Minua tällaiset seikkailutarinat eivät kauheasti sytytä, vaan olisin kiinnostunut enemmän pelkästään matkan varrella tehdyistä havainnoista tieteelliseltä näkökulmalta. Toki seikkailu tarjoaa hyvän keinon esitellä vastaan tulevia asioita, mutta seikkailulle itselleen en juurikaan anna arvoa. Seikkailujen ystävät varmaankin tykkäävät, mutta minä en kuulu heihin.

Kiinnostavan lisän tuo se, että Rocannon tulee teknologialtaan ja tieteeltään ylivertaisen kehittyneestä maailmasta. Hänellä on siis varusteita, jotka saavat hänet näyttämään pronssikautisella planeetalla lähes jumalan kaltaisena. Miten hän suhtautuu planeetan asukkaisiin, jotka voisi yksinkin alistaa valtaansa? Käykö hänelle samoin kuin Kurtzille Pimeyden sydämessä? Rocannon on saapunut planeetalle hyvin aikein, mutta niin oli Kurtzkin aluksi.

Tässä oli elementtejä, joista pidin, ja toisaalta toisia, joista en pitänyt. Osa molemmista liittyy arvatenkin scifiin yleisesti, eikä pelkästään tähän kirjaan. Fiilis on siis melko ristiriitainen. Viisainta olisi lukea tästä sarjasta toinenkin kirja ja tehdä päätös vasta sen perusteella, kumpaanko puoleen se kääntyy. Tuntuu siltä, että vasta se lopulta määrää, mitä ajattelen tästä kirjasta.

Kiitoksia Marjikselle joka tapauksessa haasteesta, olen kokolailla varma, etten olisi itsekseni tätä tullut lukeneeksi. Vaikka en varauksettoman innostunut olekaan (vielä), niin luulen antavani kirjailijalle vielä toisenkin mahdollisuuden.

7 kommenttia:

  1. Rohkea olit kun haasteeseen tartuit.

    Minun pitäisi voittaa ennakkoluuloni scifin suhteen. Scifi ja fantasia ovat kirjallisuudenlajeja, joita järjestelmällisesti kartan. Minua pari vuotta nuoremmat ovat jo Harry Potter -ikäpolvea, mutta itse olin niistäkin kasvanut jo hieman ehkä yli kun sarja alkoi saada suosiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä yritän lukea jotain myös mukavuusalueeni ulkopuolelta ja siihen tämä osui hyvin.

      Poista
  2. Luin nuorempana scifiä, ja minusta Le Guin erosi scifin valtavirrasta, hän ainakin Osattomien planeetassa polarisoi yhteiskunnat (Booksy on blogannut tästä). Itselle tuli silloin vähän sama fiilis: "Tässä oli elementtejä, joista pidin, ja toisaalta toisia, joista en pitänyt".
    Maameren tarinoita hehkutetaan, mutta luin ne nuorena, ja joskus uudestaankin, ja siinä oli jotakin hyvin ankeaa ja ahdistavaa.
    Tästä päätelen, että tämä LeGuin on enemmän suoraa seikkailua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämä oli seikkailua, joka oli sijoitettu vieraalle planeetalle. Scifin ohella fantasia kuuluu tämän luonnehdintaan.

      Poista
  3. Mahtavaa! Olen iloinen, ettet ainakaan inhonnut tätä kirjaa! :D Se on kuitenkin vasta Le Guinin esikoinen, joten ei lainkaan hienon kirjailijan parasta tuotantoa. Jos jaksat vielä lukea vaikka ne kaksi seuraavaa, jotka ovat myös todella lyhyitä, saat jo kattavan kuvan siitä, mihin Le Guin pystyy.

    Minä pakkaan Tervon nyt viikonloppukassiin anoppilaan, joten toivottavasti palaan haasteeseen heti alkuviikosta. :)

    VastaaPoista